Premii mai mari în UCL și UEL; Cât va acorda UEFA din sezonul viitor

by Genko Genko

O informație care a circulat în ultima vreme în fotbalul european a fost confirmată de UEFA, iar echipele de club de pe continent au motive mari de mulțumire.

Din sezonul viitor, premiile acordate echipelor participante în UEFA Champions League și UEFA Europa League vor crește considerabil, miza performanțelor pe plan continental fiind, din 2015, mult mai mare, în special pentru cluburile din țările mai mici.

Astfel, din sezonul viitor, campioana unei țări din estul Europei poate ajunge și la încasări totale de 30 de milioane de euro, printr-o simplă calificare în grupele UCL. O echipă ajunsă în grupe va avea garantate 20 de milioane de euro, fără banii din cota de market-pool și din vânzarea de bilete, scrie Digisport.

Cu două victorii, două remize, plus stadioane pline la cele trei meciuri de pe teren propriu, spre exemplu un club din România și-ar spori câștigurile cu alte 10 milioane de euro, aproximativ jumătate din bani fiind asigurați de market-pool, iar restul din bilete, marketing și bonsuri de la UEFA.

Orice rezultat bun în grupe va aduce de la sine câștiguri suplimentare, pentru că victoria în UCL este prețuită cu 50% mai mult: dacă până acum aceasta valora un milion de euro, de acum înainte va produce câte 1,5 milioane de euro. Remiza va rămâne însă cotată la 500.000 de euro.

Fazele superioare aduc premii uriașe. O echipă calificată în sferturile UCL va primi 6 milioane de euro, față de 3,9 cât era premiul până acum, iar campioana competiției va încasa 15 milioane de euro, cu 5 milioane mai mult decât a primit Real Madrid după triumful din 2014.

În plus, și premiile din UEFA Europa League vor crește considerabil. O simplă participare în faza grupelor competiției ar putea aduce încasări de 6 milioane de euro.

Victoria în UEL va fi premiată de acum înainte de UEFA cu 360.000 de euro, nu cu 200.000, iar campioana va primi 6,5 milioane de euro, față de cele 3,5 pe care le-a încasat Sevilla în 2014. Sumele prezentate mai jos sunt valabile pentru sezoanele cuprinse între 2015 și 2018, anunță site-ul UEFA.

Iată cum vor fi remunerate echipele din sezonul viitor:

calificarea în grupele UCL: 12 milioane de euro (8,6 milioane de euro)

– calificarea în play-off-ul UCL: 3 milioane de euro (2,1 milioane de euro)

– victoria în grupele UCL: 1,5 milioane de euro (un milion de euro)

– calificarea în optimile UCL: 5,5 milioane de euro (3,5 milioane de euro)

– câștigarea trofeului UCL: 15 milioane de euro (10 milioane de euro)

– calificarea în grupele UEL: 2,4 milioane de euro (1,3 milioane de euro)

– victoria în grupele UEL: 0,3 milioane de euro (0,26 milioane de euro)

– calificarea în sferturile UEL: 1 milion de euro (0,4 milioane de euro)

– disputarea finalei UEL: 3,5 milioane de euro (2,5 milioane de euro). 

CITIȚI ȘI...