Plahotniuc vrea să distrugă posturile de televiziune incomode; Procesul deja a început

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oligarhul Vladimir Plahotniuc a început un proces de distrugere a posturilor de televiziune care-i sunt incomode, iar acest proces deja este pus în aplicare. Politicieni și protestatari au tras semnale de alarmă în acest sens, iar mai multe întâmplări par să confirme aceste temeri.

Plahotniuc s-a mai ales cu două posturi de televiziune

Joi, operatorul național de telecomunicații Moldtelecom a modificat grila de programe. Pe lângă faptul că cele 4 posturi deținute oficial de Plahotniuc au rămas pe primele 4 poziții, din primele 10 au fost excluse două canale care s-au plasat în opoziție față de guvernare.

Este vorba în special de TV 7, canal care se remarcă prin emisiunile de analiză moderate de jurnalista Natalia Morari. De pe poziția a 9-a, TV 7 a ajuns pe 15, dar și de Pro TV, mutat de pe 7 pe 12. Interesant este că TV 7 a fost înlocuit cu NTV, un post controlat de către un deputat socialist și care a fost catalogat de către Morari drept o „clonă” a canalului la care activează.

Un alt lucru demn de menționat este că între primele 10 s-au mai strecurat două posturi de televiziune despre care presa a scris că au ajuns să facă parte din holdingul oligarhului, CTC Mega și Super TV.

Operatorul Moldtelecom, aflat în gestiunea Ministerului Economiei, controlat de către Partidul Democrat, și-a motivat decizia prin faptul că „astfel de modificări se efectuează frecvent”.

Deși în majoritatea statelor europene există legi prin care se reglementează poziționarea posturilor de televiziune în grilele operatorilor, gen „Must Carry”, în Republica Moldova un astfel de regulament așa și nu a fost implementat. „Must Carry” obligă operatorii să includă un anumit număr de canale, reglementat de către autoritatea audiovizuală, iar de cele mai multe ori este impusă și o ordine, pe care toată lumea trebuie s-o respecte.

Din „Must Carry” fac parte canalele cu cea mai bună audiență, unele tematice (documentare, sport, copii), dar și cele publice. De cele mai multe ori, cele publice se află și în capul listei. Alte state obligă operatorii să poziționeze pe primele locuri canalele cu cea mai mare audiență.

Guvernul Filip a respins un proiect care ar fi amenințat imperiul mediatic al lui Plahotniuc

Cu o zi înainte de modificările cu pricina, Guvernul a respins un proiect de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, care ar fi amenințat imperiul mediatic controlat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Proiectul prevedea modificarea articolului 66, unde este stipulat în prezent că o persoană fizică sau juridică poate deține cel mult cinci licențe de emisie în aceeași unitate administrativ-teritorială.

Autorii proiectului propuneau ca o persoană să poată deține maximum două licențe, fără posibilitatea de a deține exclusivitatea.

Inițiativa a fost însă respinsă la intervenția ministrului democrat al Justiției, Vladimir Cebotari. Potrivit acestuia, ministerul ar pregăti un alt proiect, care „este mai reușit”.

Fostul ministru al Educației, Maia Sandu, a dezvăluit în cadrul unei emisiuni televizate că și în programul de guvernare al cabinetului Gaburici s-a încercat introducerea unui astfel de proiect. Prevederea a fost însă respinsă vehement de către reprezentanții PD, care și-au motivat poziția prin faptul că „au nevoie de mai multe frecvențe pentru a promova integrarea europeană”.

Totuși, toate cele 6 posturi ale lui Plahotniuc emit programe mai mult în limba rusă, iar unele chiar retransmit propaganda antieuropeană a Kremlinului.

Năstase: Plahtoniuc vrea să distrugă Jurnal TV și pe jurnalista Natalia Morari.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că cel mai mare hop pe care Plahotniuc trebuie să-l treacă este reprezentat de anihilarea presei care-i este incomodă.

Țintele sale ar fi Jurnal TV și jurnalista Natalia Morari.

„Acum el are o mare problemă. Puțina presă liberă care a mai rămas și luminează lumea. Jurnal TV și jurnalista Natalia Morari sunt țintele lui Plahotniuc”, a declarat Năstase.

De altfel, Jurnal TV și TV 7 se confruntă de ceva vreme și cu mai multe probleme de emisie. Operatorul Moldtelecom, dar și mai mulți cabliști, bruiază semnalul celor două posturi de televiziune. Întâmplător sau nu, problemele apar tocmai la emisiunile de dezbateri politice, dar și în timpul programelor de știri.

Ghimpu confirmă: „Jurnal TV trebuie închis”

În timp ce Năstase făcea aceste declarații, la un alt post de televiziune, Mihai Ghimpu, colegul de coaliție al lui Plahotniuc, confirma indirect aceste afirmații.

„Nu vreau să dau denumirea unei televiziuni care a depăşit absolut tot ce există omenesc. Ei acolo nu mai aleg cuvintele. Demult trebuia închisă televiziunea ceea. Nu ştiu de ce doarme… Cine acolo la noi e responsabil? CCA-ul! Nu poţi să spui… Dacă spui în fiecare zi că ăsta e hoţ şi Iuda… Lumea aşa şi te ia… Cum să numeşti un om hoţ şi bandit dacă el nu este? Dacă continuă aşa politică, trebuie închis”, a spus Ghimpu despre Jurnal TV.

Maia Sandu: Presa independentă este atacată

Fostul ministru al Educației și liderul mișcării PAS, Maia Sandu, a afirmat vineri că atacurile asupra libertății și independenței presei s-au întețit.

„Săptămâna aceasta am văzut mai multe atacuri la libertatea și independența presei, atacuri ce demonstrează cu prisosință că ne mișcăm spre o dictatură, în care “în stabilitate” se vor simți doar cei de la putere.
-Refuzul Guvernului de a aproba un proiect de lege prin care să fie redus de la cinci la două numărul de frecvențe pe care le poate deține o persoană. Motivarea prin faptul că Ministerul Justiției elaborează un alt proiect de lege care va fi mai bun, fără a numi data la care acest proiect va fi prezentat este o scuză pentru a nu îndeplini una din condițiile înaintate de Forumul Civic.
– Reconfigurarea ordinii posturilor TV în grila Moldtelecom este făcută cu scopul de a scoate ProTV și TV7 din primele zece poziții și de a include în față alte televiziuni. Argumentul că acestea sunt cele mai populare posturi nu ține. Aceasta este o dovadă că întreprinderea de stat Moldtelecom nu este în serviciul cetățenilor.
– Mesaje că semnalele unor posturi ar fi bruiate, în timp ce sunt difuzate emisiuni și opinii critice în adresă guvernării; informații vehiculate în spațiul mediatic că alte două posturi private au intrat recent în posesia oligarhului. Sper că nu va fi nevoie de alți câțiva ani ca acesta să-și asume proprietatea, așa cum s-a întâmplat în cazul celorlalte posturi din holding.
– Un politician de la guvernare, care se pretinde liberal, critică CCA pentru că nu a închis un post de televiziune, aflat în opoziție guvernării.
Țin să atrag atenția partenerilor internaționali că acestea sunt atentate directe la libertatea presei din Republica Moldova. În același timp, chem societatea civilă să continuăm presiunea asupra guvernării, ca să nu ne trezim într-o bună zi cu toate posturile incomode închise și cu cetățenii “informați” în exclusivitate de canalele ce aparțin unui singur proprietar”, a scris Sandu pe o rețea de socializare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...