Pavel Postică: „Concurenții electorali nu au fost foarte transparenți în privința finanțării acestei campanii”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Misiunea de observatori din partea OSCE și a altor organizații care au monitorizat scrutinul din 30 octombrie și campania electorală dinaintea acestuia indică, între altele, lipsa transparenței în finanțarea campaniei electorale. Observatorii constată în rapoartele lor că CEC-ul nu a avut fonduri suficiente și resursele umane necesare pentru o verificare minuțioasă a cheltuielilor declarate de candidați.

Juristul Pavel Postică, director de programe la Asociația Promo-LEX, spune că în privința finanțării acestei campanii concurenții electorali nu au fost foarte transparenți.

„Trebuie să menționăm că noi am atras atenția la aceste deficiențe încă la momentul elaborării proiectului de modificare a Codului Electoral, în iunie 2016. Doar că atunci deputații din majoritatea parlamentară nu prea au vrut să ne audă până la capăt. Și foarte multe propuneri pe care le-am înaintat noi au rămas dor propuneri și nu s-au regăsit în textul Codului Electoral. Și din aceste considerente avem această situație la ziua de astăzi, când, pe de o parte, la etapa de colectare a semnăturilor, dar și acum, pe perioada de agitație electorală, am constatat că, concurenții electorali și potențialii candidați pe parcursul lunii septembrie nu au fost foarte transparenți în ceea ce privește veniturile pe care le-au colectat, dar și cheltuielile pe care le-au suportat direct și indirect pentru finanțarea acestei campanii de colectare a semnăturilor sau de agitație electorală”, a declarat Postică, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Acesta anunță că nu toate partidele politice și-au depus rapoartele financiare în adresa Comisiei Electorale Centrale, astfel am avut chiar și candidați înaintați de partide politice care nu și-au depus rapoartele financiare pentru prima jumătate a anului 2016.

„La capitolul finanțarea partidelor, situația, din punctul nostru de vedere, este un pic mai gravă decât în ceea ce privește finanțarea campaniilor electorale. Pentru că în acest context sancțiunile, după cum am văzut, în cazul doamnei Inna Popenco, pot fi destul de dure, aplicate destul de operativ. Și concurenții încearcă, în măsură posibilităților, să declare anumite cheltuieli, evident, chiar dacă nu pe toate”, a declarat director de programe la Asociația Promo-LEX.

Juristul este de părere că sancțiunile pot să sperie concurenții electorali sau partidele, deoarece avem o normă destul de dură, doar că nu se aplică de fiecare dată când este cazul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...