Paşii simpli pe care să-i faci pentru a fi mai fericit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ce ne face fericiţi? Răspunsul la această întrebare poate fi extrem de simplu.

În urma mai multor studii, psihologii au întocmit o listă de paşi simpli, dar care ne pot face mai fericiţi, arată The Independent.

Ia o hârtie şi notează trei lucruri pentru care eşti recunoscător. Acesta este un pas mic către fericirea ta.

O mică excursie sau o noapte în care să stai să priveşti cerul o să te aducă cu un pas mai aproape de fericire.

O ceaşcă de cafea băută dimineaţa nu numai că te va ajuta să te mobilizezi, ci îţi va îmbunătăţi şi starea de spirit. Numeroase studii au arătat o legătură între consumul de cofeină şi scăderea riscului de depresie.

Învaţă să profiţi de momentele de linişte şi pace şi fă meditaţie. Aceasta reduce depresia şi anxietatea.

Când stresul te copleşeşte, ieşi în natură. O cercetare recentă a arătat că elevii care au stat două zile într-o pădure au avut un nivel mai scăzut de cortizol – hormonul stresului – în comparaţie cu cei care au stat acelaşi număr de zile în oraş.

Chiar şi o simplă plimbare prin natură ajută la îndepărtarea gândurilor negative. La această concluzie au ajuns cercetătorii după ce 18 persoane au fost împărţite în două grupuri – unul care s-a plimbat prin natură şi altul care s-a plimbat prin oraş. Cei care au mers prin natură aveau mai puţine gânduri negative după plimbare, comparabil cu cei care s-au plimbat prin oraş şi în privinţa cărora nu s-a înregistrat nicio schimbare.

O vizită la un muzeu sau participarea la un concert stimulează, de asemenea, starea de bine. În urma unui studiu realizat pe 50.000 de oameni s-a demonstrat că activităţile culturale scad depresia şi anxietatea.

Chiar dacă sună ciudat, o cercetare realizată pe 722 de persoane a arătat că muzica tristă produce efecte emoţionale benefice.

Setează-ţi obiective realiste. De exemplu, în loc să notezi că vrei să „salvezi mediul înconjurător”, propune-ţi să reciclezi mai mult. Obiectivele care par prea greu de îndeplinit te vor afecta negativ.

Chiar dacă îţi va părea ciudat să îţi notezi sentimentele, ştiinţa a demonstrat că făcând acest lucru îţi vei clarifica gândurile şi vei rezolva în mod eficient problemele, reuşind să depăşeşti stresul emoţional.

Terapia prin cumpărături funcţionează şi mai bine atunci când cheltui bani pentru altcineva, nu pentru tine. Făcând un gest caritabil o să te simţi mult mai bine decât dacă ţi-ai cumpăra o pereche de pantofi sau un tricou.

Chiar dacă timpul nu permite multora să facă voluntariat, astfel de acţiuni stimulează sănătatea mintală, oferind o stare de satisfacţie generală.

Fă-ţi timp pentru prieteni. Încearcă să îţi programezi timpul în aşa fel încât să poţi să te întâlneşti cu oamenii dragi. Un studiu a arătat că gradul de fericire creste cu 8% în compania prietenilor, faţă de 1,4% în compania părinţilor sau 0,7% în compania copiilor.

Încearcă să zâmbeşti mai mult, dar sincer, nu fals. Dacă va fi un zâmbet fals, o să fii chiar mai nefericit.

Învaţă să ierţi. Este dreptul tău să te superi când ţi se face ceva rău, dar important este să nu păstrezi aceste sentimente pe timp lung, pentru că o să te consumi foarte mult.

Sexul este şi el foarte important, dar atenţie! Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Important este să fie un act care te face fericit, nu pe care trebuie să îl faci din obligaţie faţă de partener.

Chiar dacă o să ţi se pară că nu citeşti corect, chiar aşa este. Simplul gest de a mirosi mâinile murdare te-ar putea face să te simţi mai bine. Oamenii de ştiinţă au descoperit că o bacterie întâlnită în sol produce efecte similare cu antidepresivele. O bacterie inofensivă, Mycobacterium vaccae, stimulează serotonina din creier. În cadrul unui studiu realizat pe oameni, pacienţii cu cancer au raportat creşteri ale calităţii vieţii după ce au fost trataţi cu astfel de bacterii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...