Parlamentarii români cer reconfigurarea Politicii de Vecinătate, în special cu Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentarii români solicită Uniunii Europeane să acorde prioritate Politicii de Vecinătate și procesului de extindere, luând în considerare progresele înregistrate în special de Republica Moldova, Georgia și Ucraina

Oficialii români militează pentru o reconfigurare a Politicii de Vecinătate, cu precădere pe dimensiunea estică, „care trebuie considerată o prioritate de vârf nu numai de către România, ci de către toate statele membre și Uniunea Europeană”, a declarat, miercuri, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Anca Boagiu.

Potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres, Boagiu a remarcat la o întrevedere organizată de comisiile reunite pentru afaceri europene și politică externă din Camera Deputaților și Senat cu Simon Mordue, director pentru Strategia de Extindere și Turcia, Direcția Generală Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) din cadrul Comisiei Europene, că obiectivele strategice ale Politicii Europene de Vecinătate (PEV) nu au fost atinse integral, ci trebuie reconfigurate după un ciclu de 12 ani de la momentul lansării acestui program.

„În contextul multiplelor evoluții care au loc astăzi în regiune, constatăm în multe cazuri mai puțină stabilitate la frontierele Uniunii Europene. Chiar dacă pentru unii dintre vecini reformă și progres înseamnă Acorduri de Asociere, acestea nu par a avea ca destinație finală integrarea în Uniunea Europeană, fiind nevoie de un pas înainte pe calea aderării. Climatul de securitate la granițele de sud și de est s-a schimbat pentru că există interese diferite, fiind necesară o reconfigurare între flancul sudic și flancul estic”, a spus Boagiu.

Situația Republicii Moldova a fost abordată de senatorul Titus Corlățean, membru al Comisiei pentru politică externă, care și-a exprimat susținerea față de procesul de atingere a obiectivelor europene și a implementării agendei de asociere politică și integrare economică la Chișinău.

„La rândul său, Simon Mordue a susținut necesitatea continuării reformelor, precum și adoptarea unei viziuni actualizate cu privire la criteriile de extindere ale Uniunii Europene, adăugând că ‘trebuie folosită experiența europeană a statelor deja membre UE, România fiind un exemplu pozitiv în regiune’. Reprezentantul Comisiei Europene a subliniat succesul Politicii de Vecinătate în privința Republicii Moldova, a Georgiei și a Ucrainei, menționând însă că este nevoie de mai multă flexibilitate în viitoarele abordări la nivelul Politicii de Vecinătate”, se mai arată în comunicatul amintit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...