Oxford Economics: Alegerea lui Trump va provoca SUA pierderi de 1.000 de miliarde de dolari

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Instalarea lui Donald Trump la Casa Albă ar putea costa economia americană aproximativ 1.000 de miliarde de dolari în următorii 5 ani, prezic analiştii Oxford Economics.

Prognoza acestora este bazată pe implementarea totală a promisiunilor făcute în campania electorală de candidatul republican pe teme de fiscalitate, politici economice şi migraţie, anunţă CNN Money.

Şomaj uriaş

În primul rând, ideile promovate de Trump ar putea declanşa un şoc uriaş pe piaţa muncii din SUA, lăsând fără slujbe aproximativ 4 milioane de persoane.

Alte pericole sunt reprezentate de diminuarea creşterii economice globale, scăderea consumului în Statele Unite şi declanşarea unui război comercial între marile economii ale lumii.

„Puse laolaltă, aceste politici ar avea un impact negativ semnificativ pentru economia americană”, este de părere Jamie Thompson, şeful departamentului de analize macroeconomice al Oxford Economics.

Prognoza analiştilor britanici coincide, cel puţin în privinţa numărului de şomeri care ar urma să apară în mandatul lui Trump, cu alte predicţii făcute de economiştii Universităţii din Pennsylvania şi de economistul Mark Zandi de la agenţia de rating Moodys.

Lovitură de bomerang

În opinia lui Thompson, politicile promovate de candidatul republican ar urma să lovească direct în angajaţii americani pe care Donald Trump pretinde că vrea să-i protejeze.

Miliardarul care ţinteşte poziţia supremă în SUA a afirmat că intenţionează să aplice taxe de până la 35% pentru mărfurile importate din Mexic, precum automobile sau aparate de aer condiţionat.

Ironia sorţii este că cel puţin jumătate din subansamblele folosite la realizarea acestor bunuri sunt fabricate în Statele Unite, iar o politică de genul celei promovate de Trump nu ar face decât să provoace pierderi serioase în sectorul manufacturier din SUA.

La fel stau lucrurile şi cu fabricile de textile din Carolina de Sud, de unde pleacă spre Mexic materialul din care sunt croiţi jeanşii vânduţi apoi pe piaţa americană.

Pentru reprezentanţii acestor firme, acordul NAFTA existent în prezent între SUA-Canada şi Mexic este crucial pentru existenţa lor pe piaţă.

„Fără NAFTA, am fi în faliment acum”, recunoaşte Rich Turner, directorul unei astfel de fabrici în care lucrează 2.700 de angajaţi.

O suprataxare a mărfurilor de import ar reduce automat şi consumul pe piaţa americană, avertizează economiştii Oxford Economics, care prevăd o diminuare cu 4,4% a consumului în următorii 4 ani, în cazul în care Trump iese preşedinte.

Lucrul acesta este recunoscut şi de consilierii economici ai candidatului republican, dar aceştia apără politica promovată de Donald Trump susţinând că o reducere a impozitelor pentru corporaţii, combinată cu suprataxarea mărfurilor de import, ar putea convinge multinaţionalele să îşi reia activitatea de producţie în interiorul Statelor Unite.

În schimb, experţii în comerţ internaţional consideră că o taxare suplimentară a produselor fabricate în Mexic sau China ar genera un exod al corporaţiilor către alte pieţe cu mână de lucru ieftină, precum Vietnam sau ţările din America Centrală.

Tom Barrack, unul dintre principalii consultanţi ai lui Donald Trump, refuză însă să dea crezare analizei prezentate de Oxford Economics. „Un lucrul îl ştim cu certitudine: economiştii nu nimeresc niciodată prognozele”, a replicat Barrack.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...