Organizațiile de media condamnă urmărirea redactorului-șef al Newsmaker.md și cere investigarea operativă a cazului de către organele abilitate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizațiile de media sunt îngrijorate de declarațiile jurnalistului Vladimir Soloviov, făcute în editorialul său „Cum sunt supravegheați jurnaliștii în Moldova”, publicat miercuri, 5 aprilie, pe portalul de expresie rusă Newsmaker.md, al cărui redactor-șef este. Soloviov susține că ar fi fost urmărit de o mașină necunoscută, mai mult timp, atunci când stătea la cafenea sau când se deplasa cu transportul public și consideră că această urmărire are legătură directă cu activitatea sa de jurnalist.

ONG-urile de media califică acest caz drept act de persecuție și încălcare gravă a dreptului jurnaliștilor de a-și exercita nestingherit meseria.

Reamintim că drepturile jurnaliștilor în Republica Moldova sunt protejate prin lege. Articolul 20 din Legea presei stipulează că statul garantează apărarea onoarei şi demnităţii jurnalistului, îi ocroteşte sănătatea, viaţa şi bunurile. Articolul 15 din Codul audiovizualului prevede că autorităţile publice abilitate asigură protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor.

Totodată, urmărirea unei persoane, prin care i s-a cauzat o stare de anxietate, frică pentru siguranţa proprie ori a rudelor apropiate, este pasibilă de răspundere contravențională conform articolului 782 al Codului Contravențional.

Astfel, ONG-urile de media cer investigarea operativă a cazului de către Ministerul Afacerilor Interne și Procuratura Generală și monitorizarea de către Guvern a desfășurării anchetei. Solicităm ca rezultatele investigației să fie aduse la cunoștința publicului larg în cel mai scurt timp.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...