ONG-urile cer Guvernului transparență în procesul numirii judecătorilor CC

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mandatul judecătorului Curții Constituționale Petru Răilean expiră în octombrie 2014 și această vacanță urmează a fi suplinită de către Guvern. În acest sens organizațiile societății civile solicită Guvernului Republicii Moldova inițierea de urgență a unui concurs public pentru numirea judecătorului la Curtea Constituțională.

ONG-urile solicită organizarea unui concurs echitabil și transparent, inclusiv: anunțarea unui concurs public; stabilirea unei proceduri clare pentru depunerea dosarelor de către candidați; audierea publică a candidaților; adoptarea unei hotărâri care să indice motivele pentru care a fost selectat un candidat și nu au fost selectați ceilalți; precum și publicarea acestei hotărâri. Totodată, reprezentanții societății civile solicită modificarea Legii cu privire la Curtea Constituțională, pentru a introduce în lege obligativitatea organizării concursurilor publice și echitabile pentru selectarea judecătorilor la Curtea Constituțională.

Cei șase judecători ai Curții Constituționale sunt numiți pentru un mandat de șase ani: doi – de către Parlament, doi – de către Guvern și doi – de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În anul 2013, CSM și Parlamentul au numit câte doi judecători ai Curții Constituționale. Judecătorul Alexandru TĂNASE a fost numit de către Guvern în aprilie 2011, iar mandatul acestuia va expira în anul 2017. Până acum, doar CSM a organizat un concurs public pentru numirea judecătorilor Curții Constituționale.

Reforma Curții Constituționale este prevăzută în Strategia de reformă a Sectorului Justiției (SRSJ) și în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2014-2016. Până în prezent nu au fost întreprinse măsuri importante pentru reformarea Curții Constituționale, deși conform SRSJ aceasta trebuia să înceapă încă în anul 2011.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...