O imagine întunecată pentru următoarea perioadă: Suntem aproape de un punct critic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Perioada care urmează este descrisă în culori sumbre de experţii chestionaţi de Forumul Economic Mondial. Aceştia avertizează că lumea se va confrunta cu riscuri serioase, care variază de la criza refugiaţilor la dezastre naturale legate de schimbările climatice.

Instabilitatea politică se află la cel mai înalt nivel de la Războiul Rece, iar numărul oamenilor obligaţi să îşi părăsească locuinţele este cel mai ridicat din istorie. Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai vizibile, iar terorismul este în plină expansiune.

Acestea sunt concluziile raportului privind riscurile al Forumului Economic Mondial, publicat înainte de întâlnirea care va avea loc săptămâna viitoare, la Davos, Elveţia, notează CNN.

„Riscurile sunt mai reale, mai iminente, mai tangibile. Suntem aproape de un punct critic”, a spus Espen Eide, şeful pentru geopolitică din cadrul Forumului Economic Mondial.

În cadrul raportului au fost chestionaţi aproape 750 de experţi şi factori de decizie, incluzând reprezentanţi ai mediului academic, directori executivi şi lideri politici.

Riscurile cu privire la care am fost avertizaţi in ultimul deceniu încep să afecteze oameni, instituţii şi economii, se precizează în raport.

„Instabilitatea geopolitică expune companiile la anularea proiectelor, la revocarea licenţelor, la întreruperea producţiei, la deteriorarea activelor şi la o circulaţie restricţionată a fondurilor peste graniţe”, a afirmat Cecilia Reyes, şef al riscului la Zurich Insurance Group.

Migraţia forţată

În prezent, aproximativ 60 de milioane de oameni şi-au părăsit locuinţele din cauza războiului, a sărăciei şi a dezastrelor naturale. Acesta este cel mai mare număr din istorie şi se aşteaptă să crească în continuare.

Criza refugiaţilor pune presiuni pe guvernele din întreaga lume şi declanşează tensiuni între ţări.

Schimbările climatice

Schimbările climatice sunt considerate a fi cel mai mare risc în ceea ce priveşte impactul. Fenomenele meteorologice extreme şi dezastrele naturale legate de mediu devin din ce în ce mai comune, forţând guvernele să acţioneze.

Acordul încheiat în decembrie la Paris, care include obiectivul de a menţine creşterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius, este doar începutul, spun experţii.

„Este cu siguranţă un pas important în direcţia corectă, însă până acum nu are niciun fel de efect pozitiv, mai sunt multe de făcut”, a susţinut Reyes.

Încetinirea ritmului de creştere

Bursele se prăbuşesc, preţul petrolului scade din ce în ce mai mult, ritmul de creştere este mai lent pentru economia Chinei. Ca urmare a acestor factori, experţii sunt tot mai îngrijoraţi cu privire la economia globală.

„Creşterea economică este principalul lucru care ne preocupă. Ştim că intrăm într-o perioadă de încetinire a creşterii”, a spus Margareta Drzeniek-Hanouz, şeful pentru competitivitate şi riscuri globale din cadrul Forumului Economic Mondial.

Există însă şi veşti bune. Criza îi obligă pe liderii politici să lucreze împreună, chiar dacă în mod normal nu sunt în relaţii de prietenie.

„Vedem mari puteri cooperând. Acordul nuclear al Iranului, discuţiile privind mediul de la Paris şi, mai recent, reacţia faţă de testele nucleare al Coreei de Nord sunt exemple că marile puteri pot cădea de acord”, a adăugat Eide.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...