Noul război comercial al Kremlinului i-ar putea lăsa pe ruși fără citrice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Începând cu săptămâna viitoare, Rusia impune restricții temporare în importul de fructe și legume din Egipt. Anunțul a fost făcut de Rosselkhoznadzor şi sub interdicție vor nimeri în special citricele, roșiile și cartofii.

Este evident că Moscova a răspuns astfel la acțiunea Cairo, care a interzis anterior importul de grâu din Rusia.

Egiptul s-a plâns de nerespectarea de către furnizorii ruşi a normelor fitosanitare. Experții cred că acest litigiu comercial nu va fi de lungă durată, din moment ce niciuna dintre părți nu este cu adevărat interesată de un nou război comercial.

Totuşi, începând cu 22 septembrie vor fi introduse restricții temporare la importul de fructe și legume din Egipt. Restricţiile se referă, în special, la citrice, roșii, cartofi și alte produse, a declarat vineri Iulia Șvabauskene, adjunctul șefului Rosselkhoznadzor.

Oficialul a explicat că interdicția a fost introdusă din cauza lipsei de eficienţă a sistemului fitosanitar din Egipt.

În prezent, Egiptul este unul dintre cei mai mari furnizori de fructe și legume în Federația Rusă, în special de citrice. De exemplu, potrivit datelor Uniunii Naționale a Producătorilor de Fructe și Legume, numai în ianuarie-iulie 2016, Egiptul a livrat în Rusia 37,1% din totalul importurilor de fructe citrice (265,6 mii tone).

Atrage atenția faptul că nemulțumirea rușilor față de calitatea lămâilor și portocalelor egiptene a apărut imediat după ce autoritățile egiptene au emis pretenţii față de calitatea grâului din Rusia.

De la sfârșitul lunii august, în Egipt au intrat în vigoare noi reguli care impun ca importul de grâu să fie liber de orice urme de ergot – cornul secarei (ciupercă parazit la cereale).

Astăzi, luni, Egiptul a anunțat o nouă licitație internațională pentru achiziționarea de grâu care este conformă cu noile reglementări ce nu permit conținut de cornul secarei în cereale.

Problema este că aceste noi reguli se aplică chiar și la contractele de livrare care au fost încheiate înainte ca noile cerințe să intre în vigoare. Ca rezultat, mai multe loturi mari de grâu din Rusia și România au fost respinse recent de autoritățile fitosanitare egiptene.

Egiptul este principalul cumpărător de grâu rusesc din lume. Conform estimărilor experților, ponderea grâului rusesc pe piața egipteană este de 65%. Astfel, până la sfârșitul sezonului trecut, un sfert din toate livrările de grâu din Rusia au vizat țara piramidelor.

Sistarea livrărilor spre Egipt obligă exportatorii ruşi să scadă prețul grâului.

Unii experți cred că cauzele conflictului sunt mai adânci. „Decizia privind grâul este temporară și conjuncturală. Ea trebuie pusă în context cu problema traficului turistic în Egipt” spune Alexei Portanski, profesor la Școala Superioară de Economie din Moscova. Refacerea fluxului turistic este foarte importantă pentru egipteni, iar Cairo poate încerca să se folosească de problema grâului pentru a obţine mai mulţi turişti din Rusia, argumentează el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...