Mişcarea Japoniei care ar putea schimba securitatea la nivel mondial

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Japonia este interesată să participe la proiectul NATO de construire a unei rachete de ultimă generaţie.

Astfel, niponii ar face parte pentru prima dată dintr-un program multinaţional de apărare.

Citeşte şi: (VIDEO) Luptele dintre roboți uriași vor deveni curând realitate; SUA și Japonia vor oferi primul duel

Intenţia autorităţilor de la Tokio a fost salutată de Forţele Navale din SUA, pentru că ar încuraja Japonia să încheie şi mai multe parteneriate similare în Asia, susţin surse citate de Reuters.

Proiectul NATO din care ar vrea să facă parte şi Japonia este un consorţiu format din 12 state care dezvoltă împreună şi împart costurile fabricării unei rachete de tip SeaSparrow. Acest gen de rachetă se lansează de pe mare şi poate distruge rachete anti-navă şi ataca avioane. Racheta este construită de două companii americane producătoare de arme, Raytheon (RTN.N) şi General Dynamics (GD.N).

În luna mai, oficiali ai Forţelor Navale japoneze au mers la o reuniune NATO, la Haga, pentru a afla mai multe despre consorţiu, au declarat pentru Reuters surse din Japonia şi SUA care au informaţii despre deplasarea respectivă.

Două surse japoneze ce au cunoştinţă despre această iniţiativă au spus că discuţiile se află încă în stadiu incipient la Tokio, deşi mişcarea se potriveşte perfect cu noul program de securitate al prim-ministrului Shinzo Abe, care, anul trecut, a ridicat o interdicţie veche de decenii privind exporturile de armament.

Citeşte şi: Războiul valutar mondial va reizbucni în forţă vara aceasta; SUA, Japonia, UE și China în prim-plan

Sursele nu au dorit ca numele lor să fie publicate, pentru că nu au voie să vorbească cu jurnaliştii pe această temă.

Consorţiul NATO, înfiinţat în 1968 de patru ţări, printre care Statele Unite, are în plan să dezvolte o versiune mai avansată a rachetei SeaSparrow în anii următori, proiect la care participă până acum 12 state.

Dacă Japonia se alătură iniţiativei, costurile proiectului vor fi împărţite la mai mulţi participanţi, însă Washingtonul vede şi un alt avantaj: Tokio ar putea juca un rol important în conducerea parteneriatelor militare multinaţionale din Asia, mai ales în contextul în care eforturile Chinei de modernizare a armatei provoacă îngrijorări în regiune, a precizat o sursă americană.

Astfel de parteneriate, care sunt rare în Asia, ar crea o reţea de securitate importantă, pe lângă alianţele militare formale, din care fac parte, de cele mai multe ori, Washingtonul şi diverşi aliaţi regionali.

Marina americană nu a emis un punct de vedere, iar reprezentanţii NATO au refuzat să comenteze.

Citeşte şi: Japonia nu mai e ţara cu cea mai mică natalitate; O ţară europeană conduce topul


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...