Ministrul Apărării se pronunță din nou pentru aderarea Republicii Moldova la NATO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova este pregătită să facă față provocărilor care pot veni din zona transnistreană, însă aderarea țării la NATO ar schimba cardinal situația de securitate, afirmă ministrul Apărării Anatol Șalaru.

Potrivit ministrului, cei care doresc aderarea la NATO sunt în general tinerii cu studii universitare și o cultură politică bine structurată.

„Numărul celor care doresc aderarea la NATO în prezent nu depășește 20%. Acest lucru se datorează, în primul rând, unei necunoașteri a ceea ce reprezintă NATO, precum și propagandei pe care Federația Rusă o duce în Republica Moldova de foarte mult timp și în cadrul căreia NATO este prezentat ca răul absolut. Cei care doresc aderarea la NATO sunt în general tinerii cu studii universitare și o cultură politică bine structurată. Eu am susținut și susțin aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru că este cea mai sigură cale de reîntoarcere a țării în spațiul european de unde, fără voia noastră, am fost smulși în anii 40, în urma pactului Ribbentrop-Molotov”, a declarat Șalaru în cadrul unui interviu pentru agenția Moldpres.

Ministrul a amntit și de trupele rusești staționate pe teritoriul țării, spunând că în aceste condiții nu putem vorbi despre „independență”.

„Vorbim despre neutralitatea Republicii Moldova, dar de 25 de ani pe teritoriul nostru staționează ilegal armata Federației Ruse. O condiție absolută a neutralității o reprezintă tocmai lipsa pe propriul teritoriu a unei armate străine”, spune ministrul.

Deși armata națională are capacități de apărare reduse, Șalaru spune că Republica Moldova este pregătită să facă față provocărilor care pot veni din zona transnistreană.

„Comparativ cu vecinii noștri, fără îndoială, avem capacități de apărare mult mai reduse. Avem însă capacitatea de a face față provocărilor care pot veni din zona transnistreană sau încercărilor de destabilizare prin folosirea războiului hibrid. O aderare a Republicii Moldova la NATO ar schimba cardinal situația de securitate. În primul rînd, am intra sub incidența articolului 5 al tratatului NATO, care prevede că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor. Am obține apoi un sprijin consistent pentru reformarea și modernizarea armatei la un nivel foarte înalt. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că o eventuală aderare la NATO ar accelera substanțial și procesul de aderare la UE. Deocamdată, din păcate, suntem departe de a vorbi despre o aderare la NATO. Acest lucru trebuie decis de către cetățeni în cadrul unui referendum sau de către Parlament în situația în care ar exista un număr suficient de voturi, favorabil unui astfel de demers”, a mai spus ministrul Apărării Anatol Șalaru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...