Maia Sandu: Dodon nu vrea să-l demită pe Harunjen, el vrea să „umbrească” declaraţiile scandaloase făcute la Moscova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Contestarea rezultatelor concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general de către preşedintele Igor Dodon este o încercare de a „umbri” declaraţiile scandaloase făcute de acesta la Moscova, spune lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu.

În opinia Maiei Sandu, preşedintele Igor Dodon nu vrea şi nici nu poate să-l demită pe procurorul general, iar prin contestarea rezultatelor concursului vrea să distragă atenţia opiniei publice de la declaraţiile scandaloase făcute în capitala Federaţiei Ruse. Reacţia acesteia vine după ce Curtea Constituţională şi-a făcut publică decizia de inadmisibilitate prin care a stabilit că Preşedintele Republicii Moldova, la desemnarea lui E. Harunjen în calitate de Procuror General, „nu a făcut altceva decât să-şi exercite prerogativele potrivit prevederilor constituţionale”

„În înţelegerea Curţii, Preşedintele ţării este un birocrat care pune ştampila pe toate hârtiile care i se aduc, fără excepții, inclusiv pe cele emise de organe ilegale sau cu învingători ai concursurilor mimate. Curtea nu doar a refuzat să analizeze Decretul de desemnare a Procurorului General prin prisma dispoziţiilor constituţionale, dar a și legiferat acţiunile unui organ neconstituţional, menţinând în funcţie un fals învingător. Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor, la data adoptării Hotărârii de desemnare a lui E. Harunjen, nu era format „din procurori aleși din cadrul procuraturilor de toate nivelurile şi din reprezentanţi ai altor autorităţi, instituţii publice sau ai societăţii civile”, aşa cum prevede art.1251 alin.(2) din Constituţie, iar membrii CSP, nefiind detaşaţi aşa cum prevede Legea cu privire la procuratură, continuau să fie subordonaţii lui E. Harunjen şi nu au făcut altceva decât să-şi menţină şeful în funcţie”, spune Maia Sandu.

Curtea a refuzat să analizeze Decretul de desemnare a Procurorului General prin prisma dispoziţiilor constituţionale, permiţând prin aceasta ca una dintre cele mai importante funcţii în stat să fie ocupată de o persoană care nici măcar nu era în drept să participe la concurs. E. Harunjen, în perioada 01 martie – 07 decembrie 2016, a exercitat funcţia de Procuror General interimar şi, concomitent, în virtutea acestei funcţii, a fost din oficiu şi membru al CSP, iar membrii CSP, potrivit legii, „(…) nu pot participa la concursuri pentru numire sau promovare în funcţii de procuror, inclusiv în funcţia de Procuror General”, spune lidera PAS.

„Între timp, „s-a trezit” și Dodon şi face zarvă la subiect pentru a umbri declaraţiile scandaloase făcute la Moscova”, a comentat Sandu.

Amintim că Dodon a anunţat luni că contestă rezultatele concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general.

Potrivit președintelui, la baza acestui demers stau „normele de drept ce stabilesc procedura și limitele desfășurării concursului care au fost sfidate de către Consiliul Superior al Procurorilor”. Acesta invocă faptul că Eduard Harunjen nu putea fi înaintat în calitate de candidat pe motiv că legea cu privire la Procuratură interzice candidarea persoanelor ce dețin funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, în ultimele 6 luni de zile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...