KGB-ul transnistrean intentează dosar împotriva Promo-LEX

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procesul intentat de către autoritățile de la Tiraspol împotriva organizației pentru apărarea drepturilor omului Promo-LEX este o încercare de a stopa orice organizație independentă să denunțe lipsa de justiție ce domină în această regiune.

Despre aceasta spune secretarul general al Organizaţiei mondiale împotriva torturii (OMCT), Gerald Staberock, după ce la 17 aprilie 2015, KGB-ul transnistrean a publicat o declarație care descrie organizațiile societății civile ce primesc fonduri din străinătate ca o amenințare la adresa securității regiunii transnistrene și a intentat un proces împotriva Promo-LEX.

„Declarația publică a Comitetului transnistrean de securitate care anunță începerea urmăririi penale împotriva Promo-LEX este o nouă încercare a administrației de facto a regiunii transnistrene de a stopa orice organizație independentă pentru drepturile omului de la denunțarea lipsei de justiție ce domină în această regiune disputată”, a spus Staberock.

Președintele Federației Internaționale pentru Drepturile Omului (FIDH), Karim Lahidji, spune că inițierea cauzei penale va crea și mai multe obstacole în activitatea organizației într-o regiune care este deja unul dintre cel mai puțin accesibile teritorii pentru apărătorii drepturilor omului din Europa.

Aceasta nu este prima dată când o organizație din domeniul drepturilor omului care ajută la dezvoltarea ONG-urilor din Transnistria este tratată ca structură subversivă de către administrația de facto a regiunii transnistreană.

Anul trecut, legislativul de facto local a inițiat un proiect de lege privind „agenții străini” care țintea în particular organizațiile societății civile din domeniul monitorizării alegerilor și care erau finanțate din străinătate. Proiectul de lege a fost adoptat în prima lectură în noiembrie 2014, iar ulterior a fost pus deoparte.

În acest sens, secretarul general al OMCT, Gerald Staberock face apel către actorii internaționali, în special participanții la negocierile pentru soluționarea conflictului transnistrean în formatul „5+2” și părțile la procesele de la Geneva și Minsk, de a acorda atenție sporită situației drepturilor omului în relațiile cu autoritățile de facto și de jure ale regiunii transnistrene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...