Islanda revine printre statele bogate ale lumii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Economia islandeză dă semne că țara poate intra din nou în rândul statelor bogate ale lumii, poziție pe care o deținea și înainte de 2008. Chiar dacă agențiile de rating nu i-au dat încă un calificativ maxim, creșterea economică din Islanda și șomajul redus sunt peste cele din zona euro.

„Partea bună cu Islanda este că se prezintă ca o țară relativ stabilă. Nu ai de a face cu oligarhi nebuni, triburi sau organizații mafiote, doar cu mult pește”, descrie avantajele Anthony Lui, analist al Exotix Partners Londra, într-un articol Bloomberg.

Citeşte şi: Bancherii la închisoare și falimentarea băncilor; Cum a reușit Islanda să iasă din criză

Pe val

Nu sunt singurele avantaje pe care analistul firmei londoneze le-a întrezărit în Islanda.

„Au o dobândă mult mai mare la depozitele bancare decât găsești acum în majoritatea țărilor dezvoltate”, spune Lui.

Prognoza de creștere a economiei pe anul în curs este de 4,2%, după statistica băncii centrale. Este de trei ori mai mare decât cea prognozată de Comisia Europeană pentru întreaga zonă euro.

Rata șomajului este sub 3% și Islanda este pe punctul de a înregistra și un surplus comercial echivalent cu 6,7% din PIB-ul său.

„După cum au evoluat lucrurile în ultima perioadă, avem motive să fim optimiști”, s-a exprimat ministrul de Finanțe Bjarni Benediktsson într-un interviu.

Situația economică nu este pe deplin vopsită în roz. Anul acesta, Islanda trebuie să renunțe la măsura de control al capitalului, impusă în urmă cu 7 ani, odată cu prăbușirea sistemului financiar în octombrie 2008.

Termenul dat de oficialii insulari creditorilor băncilor falimentare pentru a ajunge la un compromis este chiar sfârșitul anului, cei care eșuează sau refuză să încheie o înțelegere riscând să fie penalizați pentru retragerea lor.

Măsura este impusă de necesitatea de a stabiliza piața financiară internă înainte de a trece la o valoare liberă a cursului de schimb al coroanei islandeze.

Citeşte şi: Motivul pentru care Islanda a renunţat să mai adere la UE

Diferențe majore

Până acum redresarea de după șocul primit în 2008 a evoluat mulțumitor, dar sunt semne că situația s-ar putea destabiliza în curând, avertizează banca centrală.

Economiștii instituției avertizează că există riscul ca inflația să accelereze, în același timp existând și o presiune din partea angajaților islandezi care cer salarii mai mari.

Totodată sunt diferențe ciudate înregistrate între cursul valutar al monedei naționale pe insulă și pe continentul european, unele bănci practicând o valoare a cursului de schimb în euro cu 85% mai redusă decât cea înregistrată pe insulă, de 147 ISK/euro.

Banca centrală islandeză speră ca o absorbție a coroanelor islandeze de pe continent, prin emiterea de eurobonduri, să rezolve acest decalaj. Valoarea valutei islandeze aflată în circulație în Europa este de aproximativ 2 miliarde de euro.

În momentul de față, dobânda la depozitele bancare din Islanda este de aproximativ 6,25%, după ce din iunie, banca centrală de la Reykjavik a recurs la creșteri succesive de câte 50 de puncte de bază la dobânda de referință.

Țara a devenit un paradis pentru cei care vor să își țină banii în bănci, dar situația se poate dovedi de coșmar în anumite circumstanțe.

Citeşte şi: Încălzirea globală ar putea distruge Islanda

Speculații valutare

„Un scenariu îngrijorător ar fi ca banca centrală a Islandei să încerce să tempereze inflația printr-o creștere constantă a ratei dobânzilor. Este o greșeală pe care a mai făcut-o în trecut”, explică Anthony Lui.

Îngrijorarea analiștilor este dată și de speculaţiile valutare făcute pe seama dobânzilor avantajoase oferite de băncile islandeze.

Rămâne de văzut dacă țara va reuși să evite o capcană în care investitorii se împrumută în valută, de pe piețe unde dobânda este avantajoasă, și depun banii în băncile de pe insulă pentru a profita de dobânda crescută oferită de instituțiile de credit locale.

În anii de dinaintea crizei din 2008, aceeași rețetă nefastă a atras o mulțime de investitori care au ajutat până la un punct la creșterea rapidă a economiei islandeze, dar, în final, modelul s-a dovedit nesustenabil.

Anthony Lui susține că o astfel de politică monetară ar trimite Islanda direct pe puntea unui vas care se scufundă, micuța economie insulară neavând capacitatea de absorbi o cantitate enormă de lichidități introdusă în sistemul său bancar.

Citeşte şi: Islanda, singura ţară din Europa care a băgat la închisoare bancheri responsabili de criza financiară


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...