(INFOGRAFIC) Topul celor mai scumpe oraşe din lume: Locul unde un kg de pâine costă mai mult de 12 dolari

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cum ar fi să trăieşti într-un loc unde un kilogram de pâine costă 12 dolari? Sau să laşi la magazin 25 de dolari pentru o sticlă de vin? Ei bine, cam astea sunt preţurile în oraşe precum Hong Kong, Paris sau Singapore.

2015 a fost un an plin de schimbări din multe puncte de vedere.

Iar acest lucru s-a reflectat şi în topul celor mai scumpe oraşe din lume, întocmit de specialiştii de la Economist Intelligence Unit.

„Nu a fost an mai tumultos ca 2015 de când realizăm acest raport. Scăderea preţurilor bunurilor de larg consum a creat o presiune deflaţionistă în unele ţări, în timp ce alte state au avut parte de o depreciere a monedei, iar acest lucru a condus la creşterea inflaţiei”, a arătat Jon Copestake, unul dintre autorii clasamentului.

Business Insider a spicuit din raport şi a prezentat cele mai scumpe oraşe din lume.

9. Seul, Coreea de Sud – Oralul a câştigat o poziţie faţă de ediţia anterioaraăa clasamentului, în special din cauza scumpirii hainelor şi a utilităţilor. În ceea ce priveşte mâncarea, aici un kilogram de pâine costă, în medie, 12,44 de dolari.

8. Copenhaga, Danemarca – Costul vieţii încă e ridicat în raport cu salariile.

7. New York, SUA – Aprecierea dolarului şi creşterea inflaţiei au păstrat centrul urban american destul de sus în top. Aici, un kilogram de pâine costă, în medie, 8,28 de dolari. Comparativ cu ediţia anterioară a topului, oraşul a urcat 15 poziţii.

6. Londra, Marea Britanie – Centrul financiar al ţării care vrea să se rupă de UE s-a confruntat anul trecut cu o creştere a inflaţiei, dar şi cu scumpirea locuinţelor. Preţul unei proprietăţi depăşeşte 500.000 de lire, dar salariul mediu ajunge doar până la 30.000 de lire.

5. Paris, Franţa – Capitala Hexagonului e singurul oraş din zona euro care se află în vârful clasamentului. În timp ce majoritatea lucrurilor sunt scumpe, singurele pe care le poţi cumpăra la preţuri cât de cât rezonabile sunt ţigările şi alcoolul. Faţă de ediţia anterioară a topului, a căzut totuşi 3 locuri.

4. Geneva, Elveţia – Practic, totul e scump aici, inclusiv activităţile de relaxare şi cele de distracţie. Iar acest lucru reflectă imaginea creată în jurul său de-a lungul anilor, de destinaţie turistică exclusivistă.

3. Hong Kong – Oraşul a urcat şapte locuri în clasament, în contextul creşterii accelerate a preţurilor locuinţelor şi a inflaţiei.

2. Zurich, Elveţia – Francul a intrat într-o spirală de când banca centrală a renunţat să mai ţină în frâu cursul, însă populaţia câştigă în continuare destul de bine.

1. Singapore – Păstrează titlul de cel mai scump oraş din lume pentru al treilea an consecutiv. Singurele lucruri care pot fi achiziţionate la preţuri decente sunt alimentele.
s2.ziareromania.ro
Sursa: Raport Economist Intelligence Unit


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...