Încă un caz pierdut de Moldova la CEDO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova a pierdut un nou dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Este vorba despre cazul Cazanbaev vs Moldova, în urma căruia statul a fost obligat să achite 13,5 mii de euro despăgubiri.

La 18 august 2005, colaboratorii poliţiei au efectuat o percheziţie la domiciliul reclamantului, care a declarat că poliţiştii l-au lovit cu pumnii, picioarele şi cu armele lor. Loviturile au fost aplicate în zona capului şi au corpului, ceea ce i-a provocat vomă şi sângerări la cap.

Ulterior, poliţiştii au sechestrat mai multe bunuri din apartamentul reclamantului, după care a fost dus la Comisariatul de poliţie al sectorului Centru din Chişinău. Potrivit reclamantului, poliţiştii au continuat să-l maltrateze în incinta comisariatului cu scopul de a-l forţa să semneze o declaraţie de recunoaştere a datoriei către un terţ în sumă de 40.000 dolari americani. Reclamantul a fost bătut până şi-a pierdut cunoştinţa.

A doua zi, la ora 02.45, o echipă a serviciului medical de urgenţă s-a deplasat la sediul comisariatului pentru a-i acorda ajutor medical.

Tot în aceeași zi, judecătorul de instrucţie din cadrul Judecătoriei Centru din municipiul Chişinău a declarat percheziţia ca fiind ilegală şi a dispus restituirea bunurilor. La 22 august reclamantul, care se afla în arest, a încercat să se sinucidă. O comisie de experţi medico-legali psihiatri l-au examinat pe bărbat și au constatat echimoze în regiunea suborbitală, hemoragia globului ocular stâng, urme ale contuziei ţesuturilor moi ale feţei şi excoriaţii pe mâna dreaptă. Fiind spitalizat, reclamantul s-a plâns de mai multe ori de tulburări cerebro-astenice.

În decembrie 2005, Judecătoria Centru din Chişinău l-a găsit pe reclamant vinovat pentru ameninţarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii și l-a amendat cu 6.000 de lei.

În 2006, bărbatul a depus la procuratură o plângere penală denunţând relele tratamente suferite, iar procurorul responsabil de acest caz a clasat dosarul, la fel și procurorul ierarhic superior. Astfel de ordonanțe au fost emise și clasate de șase ori, iar reclamantul o ataca de fiecare dată. Aceste anulări succesive au durat aproape 2 ani și cinci luni. În faţa judecătorului de instrucţie procurorul a relevat faptul că acuzaţiile reclamantului nu au fost confirmate nici de avocaţii care l-au apărat la data evenimentelor, nici de depoziţiile privind percheziţia la domiciliul reclamantului.

În acest sens, bărbatul a apelat la CEDO. Reclamantul s-a plâns de maltratare de către poliţişti și neefectuarea unei investigaţii efective şi rapide în privinţa acuzaţiilor sale de maltratare.

Curtea a constatat că ancheta efectuată de către autoritățile moldovenești nu au îndeplinit criteriile de „rapiditate” și eficiență.

Deși a pretins suma de 25,000 euro cu titlu de prejudiciu material, 50,000 euro cu titlu de prejudiciul moral și 2,100 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli, Curtea a acordat reclamantului cu titlul de prejudiciu moral suma de 12. 000 de euro moștenitorului reclamantului și suma de 1.500 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...