În fiecare moldovean trăiește un mic meșter Manole: Află cine sunt vecinii ce ne trezesc în weekend cu bormașina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa 75% de moldoveni înălbesc tavanul și lipesc tapetele cu forțe proprii, 76% vopsesc pereții, iar 69% vopsesc caloriferele fără ajutorul meșterilor din domeniu, arată datele unui studiu realizat de Magenta Consulting.

Potrivit sondajului, chiar dacă a treia parte din intervievați se descurcă la schimbarea obiectelor sanitare, instalarea gresiei și instalarea laminatului, totuși există cei care apelează la serviciile persoanelor calificate în construcții. Cei mai mulți sunt moldovenii ce nu se descurcă în sistemele sanitare (45%) și instalarea faianței (44%), mai puțini sunt cei care nu se încumetă de sine stătător să instaleze laminatul – 33%.

La lipitul tapetelor și la vopsitul tavanului, pereților și altor detalii din casă, au nevoie de ajutor calificat în mare parte moldovenii din centrul Repulicii Moldova, celibatarii, persoanele care dețin propria afacere și cele ce au venit lunar ce depășește suma de 15 mii de lei per familie.

Moldovenii care nu se descurcă cu forțe proprii în instalarea sistemelor sanitare, faianței și laminatului și apelează la serviciile meșterilor din domeniile respective, sunt într-o pondere mai mare reprezentați de locuitori ai mediului urban, persoanele ce au făcut studii superioare și cele ce au un venit lunar de peste 20 de mii de lei per familie.
ced
Datele sondajului mai arată că, moldovenii cred în mai mare măsură (36%) că reparația cosmetică trebuie făcută în apartamente o dată sau de două ori pe an. Pe când reparația capitală în apartamente se consideră că trebuie să fie făcută o singură dată în nouă sau cinsprezece ani, de către 29% din moldovenii. Circa jumătate din respondenți (46%) consideră că în casele particulare trebuie să se facă reparație cel puțin o dată pe an.

Moldovenii care cred, de asemenea, că reparația cosmetică la casele particulare trebuie făcută mai frecvent (1-2 ori pe an) sunt persoane divorțate, cu studii medii, bărbați și femei în egală măsură.

Reparația cosmetică la apartamente este o activitate anuală mai populară printre casnice, persoanele din mediul rural și cei ce au venit lunar cuprins între 10 și 15 mii de lei.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...