Ghidul lui James Stavridis (ex-NATO) despre cum să negociezi cu rușii în orice chestiune

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Se poate presupune în mod rezonabil că America are impresia că, în ceafa ei suflă permanent „ursul rus”, scrie James Stavridis, fostul comandant suprem al NATO, într-un articol din Foreign Policy.

„Avem impresia că unde nu ne-am răsuci, Rusia este deja acolo și dislocă alegerea noastră politică de pe arena internațională” – afirmă Stavridis.

O mare ispită este să explicăm neînțelegerile ruso-americane prin biografia și natura dificilă a președintelui rus Vladimir Putin. Dar Stavridis este convins că diplomații americani pot stabili o relație constructivă cu Rusia – trebuie doar să găsească o abordare eficientă a negocierilor.

Pe baza experienței contactelor sale cu Rusia, când a fost comandant suprem al NATO, Stavridis ne oferă câteva sfaturi.

1. Să înțelegem modului în care rușii văd lumea
„Rusii consideră că țara lor este un imperiu puternic, care are o întindere extraordinară și o cultură deosebită” – scrie autorul. Rusii sunt incredibil de mândri de limba lor, amploarea literaturii și contribuția lor la știință. Ei înțeleg că au pierdut Războiul Rece, dar cred că extinderea NATO și alte măsuri occidentale au fost o presupusă încălcare a acordurilor anterioare.

2. Acceptați faptul că puterea supremă îi aparține lui Putin
Negocierile cu persoane care au rang mai mic vor fi zadarnice. „Trebuie să arătăm o fărâmă de respect lui Putin și să recunoaştem faptul că acesta are un impact disproporționat de mare asupra tuturor deciziilor”, – spune articolul.

3. „Pregătiţi-vă de un proces lung și dificil
Nu contează nivelul sau importanța problemei negociate, pentru că ruşii oricum vor pune piedici.

Autorul explică această atitudine de suspiciunile părții ruse față de „partenerii în care nu au încredere”. Stavridis consideră că ruşii nu se gândesc la rezultatul reciproc avantajos al negocierilor, ci la modul în care să învingă cealaltă parte.

4. Logica este importantă
Potrivit lui Stavridis, rușii apreciază logica și dialogul direct, nu le place abordarea emoțională a negocierilor. Dar ei nu se dau în lături de la manevrele înșelătoare.

5. Trebuie să aveți răbdare
Ruşilor le place să reflecteze adesea în tăcere înainte de a răspunde la o întrebare sau de a formula un gând” – scrie autorul, care recomandă să nu fie grăbit interlocutorul, așa cum se obișnuiește în Occident.

6. Nu neglijați relațiile personale
„Vodka ajută, cu toate acestea, stereotipurile care spun că trebuie să bei cu ei în mod constant și să încerci să-i bați la băutură – este o exagerare. În schimb, aptitudinea de a rosti un toast plin de înțeles, poetic, care atinge inima este apreciată şi memorabilă” – afirmă Stavridis. El sfătuiește să se clădească relații frățești (este vorba despre încrederea profundă, necesară pentru schimbul de opinii și informații cu adevărat grave).

În concluzie, autorul recomandă să ne amintim că ursul încolțit este periculos.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...