Freedom House solicită Parlamentului să revizuiască modificările Codului Audiovizualului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizaţia internaţională Freedom House reacţionează după aprobarea în prima lecrură a proiectului de lege privind modificarea Codului Audiovizualului.

Potrivit organizației, noile prevederi vor submina libertatea presei, astfel recomandă Parlamentului să revizuiască proiectul de lege, în contextul în care Moldova se străduieşte să-şi alinieze politicile sale cu valorile şi principiile Uniunii Europene.

„Interzicerea emisiunilor sau retransmiterea contentului străin printr-o legislaţie restrictivă va submina libertatea presei”, a declarat Robert Herman, vicepreşedintele pentru Iniţiative Multilaterale şi Programe de Asistenţă de Urgenţă.

„Cerem Parlamentului din Republica Moldova să revizuiască aceste proiecte de lege şi să le privească cu un ochi critic, în contextul în care Moldova se străduieşte să-şi alinieze politicile sale cu valorile şi principiile Uniunii Europene, care presupun respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere”, anunţă Robert Herman.

Amintim că, la 7 iulie, două inițiative legislative privind modificarea Codului Audiovizualului au fost comasate și votate în primă lectură de către Parlament. Acestea se referă la conținutul știrilor și a programelor analitice de la posturile de televiziune din țară.

Odată pus în aplicare, noul proiect va interzice transmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a buletinelor de știri și a programelor analitice care nu sunt produse în UE, SUA și statele care au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Principala țară vizată va fi Federația Rusă, care deocamdată nu a ratificat această convenție. În prezent, o serie de televiziuni generaliste și de știri din Rusia sunt transmise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv buletinele de știri și dezbaterile politice ale acestora.

O altă prevedere este ca programele informative și analitice autohtone să fie produse în proporție de cel puțin 80% în limba română.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...