Fost guvernator al Băncii Angliei: Zona euro este condamnată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Criza din zona euro se mută din zona economică în cea politică, iar acest lucru se arată extrem de periculos şi capabil să rupă legăturile din interiorul Uniunii Europene, avertizează lordul Mervyn King, fost guvernator al Băncii Angliei.

Ziarul britanic The Telegraph a prezentat fragmente dintr-un volum proaspăt lansat de fostul şef al Băncii Angliei, în care acesta avertizează că paşii făcuţi pentru realizarea unei uniuni fiscale în interiorul zonei euro nu vor linişti tensiunile existente în grupul celor 19 state membre.

Spre o criză politică

În presiunile exercitate de elitele financiare ale Europei şi Americii de Nord asupra zonei euro, Mervyn King întrevede pericolul unei crize economice şi politice, alimentata şi de şirul nesfârşit de programe bailout şi de austeritate.

Actualul proces de consolidare a nucleului Uniunii Europene poate semăna discordie între statele din zona euro, pe măsură ce acestea sunt obligate să cedeze suveranitatea lor şi să se supună dictatelor venite de la Bruxelles, crede fostul guvernator al Băncii Angliei.

„Va conduce nu doar la o criză economică, ci şi la una politică. Uniunea monetară a creat un conflict între o elită centralizată pe de o parte şi forţele democraţiei şi ale naţionalismului, de cealaltă parte. Este o evoluţie extraordinar de periculoasă”, consideră lordul King.

O povară prea mare

Fostul guvernator al Băncii Angliei consideră că, pentru ţările aflate în poziţia Greciei, o eventuală „retrogradare” din zona euro, menită să crească competitivitatea acestor economii, s-ar putea dovedi tardivă.

Politicienii, deja speriaţi de cazurile numeroase de economii ajunse în situaţii critice din cauza gradului ridicat de îndatorare, s-ar putea dovedi incapabili să ajungă la un acord în acest sens.

„Diferenţele înregistrate între ţările din zona euro şi costul politic al acceptării unei înfrângeri au devenit deja prea mari.

Este o situaţie nefericită pentru toate statele implicate – pentru că uneori promovarea prea rapidă poate fi o decizie neinspirată, iar retrogradarea poate fi şansa unui nou început – iar pentru lumea întreagă, zona euro de acum a ajuns o povară care atârnă asupra şanselor de creştere economică”, explică Mervyn King.

Abandonul, singura şansă

Germania şi celelalte state puternice ar trebui să conştientizeze că doar separarea de economiile necompetitive din flancul sudic le va da acestora din urmă o şansă de a renaşte, argumentează fostul guvernator.

În caz contrar, cea mai puternică economie a Europei s-ar putea trezi în postura de a semna continuu cecuri în alb pentru susţinerea uniunii monetare „ceea ce ar însemna asumarea unor costuri imense şi fără de sfârşit pentru contribuabilii săi”, argumentează King.

Perspectiva austerităţii continue şi cea a unui şomaj în creştere pot fi înlăturate doar prin abandonul zonei euro, consideră lordul britanic, care admite că există un risc destul de mare şi în acest caz.

„Părăsirea zonei euro ar putea fi singura şansă de a găsi o cale către creşterea economică şi reducerea şomajului. Beneficiile pe termen lung tind să depăşească costurile pe termen scurt”, afirmă Mervyn King.

Fostul guvernator al Băncii Angliei a făcut apel şi la reprezentanţii FMI pentru a deschide procedurile de restructurare a datoriilor pentru anumite state din regiune.

În opinia sa, acest lucru va deveni inevitabil la un moment dat. „Marea provocare este să atingem un echilibru în care noile datorii să nu mai fie create la aceeaşi scară ca înainte”, mai spune lordul Mervyn King.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...