FISC-ul l-a lăsat din „greșeală” pe Alexandru Slusari fără 25 mii lei pe cont

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un om de afaceri din Republica Moldova a descoperit cu stupoare, la începutul lunii iunie curent, că de pe contul uneia dintre firmele sale a dispărut jumătate din sumă. Este vorba de Alexandru Slusari, președinte al Asociației „UniAgroProtect” până la începutul primăverii 2017, care este proprietarul a două firme – una se ocupă cu intermedierea procurărilor de semințe de floarea-soarelui și porumb, iar a doua activează în domeniul asigurărilor agricole.

În încercarea de a afla ce s-a întâmplat, omul de afaceri a descoperit că e vorba de o „greșeală” a Serviciului Fiscal de Stat, oficiul din sectorul Râșcani al capitalei. Acum, va trebui să aștepte cel puțin jumătate de an pentru a-și recupera banii. „Problema este că statul face greșeala în zece secunde, dar recuperarea materială a acestei greșeli durează foarte mult”, spune Alexandru Slusari într-un inteviu pentru Buletinul „Bugete fără secrete”.

„Totul este oribil de simplu. M-am dus pe 8 iunie curent la bancă să fac niște operațiuni. Conturile celor două firme ale mele sunt deservite de aceeași bancă și eu am o regulă – de fiecare dată când vin, le verific. Știam cazuri când angajații băncii făceau diferite lucruri, nu m-am gândit niciodată la fisc, de aceea eu îmi verific conturile la fiecare două-trei zile. Am depistat că pe contul întreprinderii mele individuale, care se ocupă cu intermedierea procurărilor de semințe,
suma este prea mică, comparativ cu ceea ce a fost data trecută. Când am solicitat descifrarea de la bancă, mi-au explicat că, pe data de 6 iunie, a venit
o solicitare de la fisc, conform art. 197 din Codul Fiscal, ca să încaseze de la firma mea, în calitate de impozit pe venit pentru anul trecut, suma de 24 de mii de lei, plus 638 de lei penalitatea și alte 667 de lei drept amendă”, a povestit Slusari.

Acesta spune că, practic, mai mult de jumătate din suma care trebuia să fie la mine pe cont a fost sustrasă de fisc, fără ca să fie anunțat. „Conform legislației, ei nu sunt obligați să mă informeze când fac încasări. Dar dacă la noi guvernarea spune că face parteneriat cu businessul, că ea are mai mult rol de audit decât de agent fiscal în raport cu oamenii de afaceri, nu era o problemă pentru ei să mă anunțe. Mai ales că întreprinderea mea individuală activează din anul 2005, iar timp de 12 ani am achitat în permanență impozitele în avans. Cu părere de rău, nu m-a informat nici banca și fiscul a încasat impozitul pe venit pentru activitatea din anul trecut. Adică, suma pe care eu deja am plătit-o. Pur și simplu au greșit”, a mai spus Slusari.

Suslari a fost nevoit să facă un împrumut de mărimea sumei care a fost sustrasă de pe cont, minus impozitele pe care trebuia să le achite pentru al doilea semestru, și așa a ieșit din situație temporar. „Să nu fi fost această soluție, situația era aproape catastrofală”, susține afaceristul.

Alexandru Suslari consideră că în acest caz este vorba de incompetență, neatenție, haos. „Funcționarii trebuie să fie competenți. Dacă acum se face reorganizare la fisc, să fie făcută încă o dată testările și să rămână doar profesioniștii care sunt atenți”, conchide omul de afaceri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...