A fi sau a nu fi referendumului consultativ decretat de Igor Dodon. După audierea părţilor, CC va pronunţa mâine decizia finală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituţională a examinat azi contestaţia Partidului Liberal privind controlul constituţionalităţii decretului preşedintelui Igor Dodon privind organizarea referendumului consultativ din 24 septembrie curent. În cadrul unei şedinţe publice, magistraţii au audiat argumentele părţilor, urmând să pronunţe o decizie în acest sens mâine, 27 iulie, la ora 11:00.

După încheierea şedinţei, consilierul prezidenţial pe probleme juridice şi relaţii cu Guvernul, Maxim Lebedinschi, a menţionat că nu este „nimic rău în ceea că preşedintele vrea să ştie care sunt opiniile cetăţenilor în privinţa întrebărilor globale”. Mai mult ca atât, potrivit consilierului preşedintelui Igor Dodon, „este şi firesc că preşedintele, înainte de a veni cu careva iniţiative legislative, îşi doreşte să ştie glasul cetăţeanului”. Asta deşi, atunci când a înaintat prin intermediul Partidului Socialiştilor, proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral în unul mixt, şeful statului nu a ţinut de cuviinţă de a se consulta cu cetăţenii.

Întrebat care ar fi efectele juridice în urma desfăşurării acestui referendum, Maxim Lebedinschi a spus că acestea „se manifestă prin obligativitatea Parlamentului, Executivului şi altor organe de stat de a lua în considerare opiniile cetăţenilor şi de a le pune pe agenda lor pentru activitatea din continuare”.

„Spre deosebire de referendumurile constituţionale şi legislative, referendumul consultativ vine pentru a vedea opinia cetăţenilor şi a lua direcţia necesară”, a menţionat acesta.

Nu în ultimul rând, consilierul preşedintelui a opinat că autorii sesizării, de fapt, „au vrut ca acea lege a miliardului să rămână în vigoare prin mâinile Curţii Constituţionale, ca să se mai spele încă o dată pe mâini şi să-şi ascundă acţiunile sale”.

De cealaltă parte, Mihai Ghimpu a menţionat că „dacă un cetăţean a fost ales în funcţia de preşedinte aceasta nu înseamnă că îi trebuie mărite atribuţiile”, pentru că, „fiecare cetăţean, atunci când îşi depune candidatura pentru funcţia de preşedinte, cunoaşte atribuţiile stabilite de Constituţie şi le-a acceptat”. „Acum dacă a câştigat, vine şi vrea să o facă pe monarhul”, a spus liderul PL.

Potrivit lui, cetăţenii trebuie să înţeleagă că „este un decret de manipulare a cetăţenilor, pentru că preşedintele nu are alte atribuţii decât acordarea de medalii şi să umble prin teritoriu în fiecare zi”. „Atunci dumnealui încearcă să menţină cetăţenii pe care i-a amăgit în timpul campaniei electorale. Că le va majora pensia, salarii, le va da biciclete, motociclete, avioane, bărci şi aşa mai departe. Asta este”, a constatat Mihai Ghimpu, care a candidat alături de Igor Dodon pentru aceeaşi funcţie de preşedinte cu atribuţii limitate.

În opinia liderului liberal, referendumul nu poate avea loc, mai ales că este consultativ. „A consulta ştiţi ce înseamnă? Eu vă consult, dar eu decid. Aşa şi aici”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...