CCA va aloca 1,6 milioane de lei radiodifuzorilor locali

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a alocat suma de 1,6 mln. lei din Fondul de susţinere a radiodifuzorilor pentru realizarea emisiunilor de interes public, la categoriile: Promovarea valorilor europene; Programe cu/despre/pentru persoanele cu dizabilităţi și Programe cu/despre/pentru minorităţile naţionale.

La concurs s-au înscris 17 radiodifuzori locali: „ART–CLUB” SRL, „BIZIM DALGAMIZ” SRL, „CANAL REGIONAL” SRL, AO „Cultura Divină”, „DALAN” SRL, „ENI AI” SRL, „FLOR-TV” SRL, „Găgăuziya Radio Televizionu”, „MAR–SOR” SRL, „MEDIAMAX TV” SRL, „MEDIA SFERA” SRL, „MEGAN-TV” SA, „ML–COM” SRL, „MOLODOSTI”, „SATELROM-TV” SRL, „SIREMIN” SRL, „TV-TRUC” SRL, care au prezentat 23 de proiecte, ce cuprind mai multe secţiuni şi teme anunţate în concurs.

Ca urmare a examinării dosarelor s-a constatat că proiectul întreprinderii „ML–COM” SRL, fondatoarea postului de televiziune „Triumf-TV”, nu poate fi acceptat în concurs, întrucît radiodifuzorul a beneficiat de susţinere financiară pentru realizarea programelor şi emisiunilor în anul 2015 din sursele Fondului de susţinere a radiodifuzorilor, fapt ce contravine prevederilor Deciziei CCA nr. 20/102 din 05 iunie 2015, şi anume: „La concurs se pot înscrie radiodifuzorii care în anul 2015 nu beneficiază de susţinere financiară pentru realizarea programelor şi emisiunilor din sursele Fondului de susţinere a radiodifuzorilor”.

În cadrul şedinţei, proiectele Companiei Publice „Găgăuziya Radio Televizionu”, fondatoarea postului de televiziune „TV–Găgăuzia”, și „MEGAN-TV” SA, fondatoarea postului de televiziune „TV PRIM” și a postului de radio „RADIO PRIM”, au fost excluse din concurs pentru că reprezentanții respectivilor radiodifuzori nu s-au prezentat la şedinţă pentru a-și susţine proiectele audiovizuale.

Astfel, la concurs au participat 14 radiodifuzori cu 17 proiecte TV şi Radio.

În cadrul dezbaterilor publice, membrii CCA s-au arătat dezamăgiți de calitatea proiectelor, de lipsa de imaginație și idei creative ce ar educa şi cultiva telespectatorii şi radioascultătorii.

Proiectele care au trezit un interes sporit sunt emisiunile în limbile minoritare în satele compact locuite de minorităţile naţionale, în special în vederea susţinerii limbilor găgăuză, bulgară şi romă. Au obţinut finanţare şi proiectele media destinate persoanelor cu dizabilităţi, cele care vor mediatiza cultura, valorile şi obiceiurile populare, subiecte ce ţin de promovarea valorilor europene, emisiuni ce propagă modul sănătos de viaţă, programe sportive etc.

Este de menţionat că radiodifuzorii care vor beneficia de finanţare pentru realizarea programelor şi emisiunilor cîştigătoare în concurs au obligaţia de a realiza și difuza proiectele de programe audiovizuale în termen de 6 luni din momentul finanțării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...