Expert de la Washington atenționează că cetățenii sunt manipulați: Moldovenii ar trebui să înveţe abc-ul democratic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă cetăţeanul ar fi bine informat şi nu ar fi manipulat de propaganda de la Moscova, atunci ar înţelege că din Vest în Republica Moldova în ultimii 25 de ani, de când a fost creat acest stat, cetăţeanul a beneficiat cu mult mai mult de ajutoarele şi de împrumuturile, şi de sfaturile care au venit din partea de Vest, spune președintele Fundației Moldova de la Washington, Vlad Spânu.

Expertul este de părere că „partea negativă a situaţiei din Republica Moldova este că atât actorii politici nu se concentrează pe soluţionarea problemelor pentru cetăţean, dar îmbrăţişează geopoliticul în activitatea lor”.

„Aceasta, într-un fel, duce la situaţia în care ne aflăm. Mai mult ar trebui să se axeze atât partidele din Parlament, cât şi cele extraparlamentare, Preşedinţia, guvernul pe problemele cele mai importante pentru cetăţean – crearea locurilor de muncă, bunăstarea populaţiei, pentru a opri exodul de oameni care pleacă din Republica Moldova. În schimb, în ultimii ani şi, mai ales, după alegerile preşedintelui, lucrurile nu par să meargă în direcţia aceasta. Tot mai mult se discută încotro merge Moldova. Trebuie să vedem ce vrea cetăţeanul, în primul rând, şi după aceea să ne uităm la geopolitică”, spune Spânu într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia analistului, cetățenii nu cunosc adevăratul sens al noțiunii „democrație”, astfel aceștia ar trebui să înveţe abc-ul democratic şi să-şi asume responsabilitatea votului său.

„Cetăţeanul din Republica Moldova ar trebui să înveţe abc-ul democratic şi să-şi asume responsabilitatea votului său. Să vadă în cazul acesta care a fost acum, cu alegerile prezidenţiale, cu alegerile parlamentare precedente, că da, a dat în bară cu politicianul „X”. În cazul acesta votanţii lui Igor Dodon să vadă că au dat în bară cu el din ceea ce a făcut el până acum. Sau ceilalţi votanţi, care au votat cu partidele aşa-zise pro-europene, că au votat nişte politicieni corupţi. Şi atunci la următoarele alegeri vor alege oameni care vor apăra interesele cetăţeanului”, mai spune expertul.

Spânu precizează că pentru situația creată o parte din vină o poartă presa, controlată de anumite forţe din interior sau din exterior.

„Atunci când mass-media este controlată de anumite forţe din interior sau din exterior, cum este în cazul Republicii Moldova, mesajele sunt controlate de Federaţia Rusă, atunci omul nu este bine informat. Cu o lipsă în viaţa democratică, este uşor de manipulat şi avem ceea ce avem. Din cauza aceasta avem 50/50. Dacă cetăţeanul ar fi bine informat şi nu ar fi manipulat de propaganda de la Moscova, atunci ar înţelege că din Vest în Republica Moldova în ultimii 25 de ani, de când a fost creat acest stat, cetăţeanul a beneficiat cu mult mai mult de ajutoarele şi de împrumuturile, şi de sfaturile care au venit din partea de Vest. Din partea de Est ce a obţinut Republica Moldova? A obţinut un regim separatist la Tiraspol. A obţinut un regim separatist la Comrat. Şi primeşte permanent embargouri la mărfurile care se exportau în Federaţia Rusă. Au fost închise de nenumărate ori robinetele la gaz. Deci, aceasta ar trebui să vadă un cetăţean simplu şi să pună pe cântar, și să ia decizia pe cine trebuie să voteze în Republica Moldova din cadrul politicienilor pentru a-i crea o viaţă mai bună”, mai spune președintele Fundației Moldova de la Washington, Vlad Spânu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...