Ex-colonelul SIS Ion Leahu: Socialiștii pregătesc „transnistrizarea” Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova va trece prin niște procese catastrofale în domeniul reglementării problemei transnistrene, dacă în cadrul alegerilor parlamentare din 2018 Partidul Socialiștilor Din Republica Moldova (PSRM), din rândurile căruia se trage președintele Igor Dodon va obține majoritate parlamentară. Opinia este împărțită de Ion Leahu, fost colonel în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate şi ex-reprezentantul Moldovei în Comisia Unificată de Control.

Potrivit lui Leahu, dacă socialiştii vor obţine majoritate în cadrul aelgerilor parlamentare de anul viitor, aceştia vor începe procesul de „transnistrizare” a Republicii Moldova. „Adică, aceea ce are loc în Armenia, aceea ce, tangenţial aşa, se încearcă să aibă loc în Azerbaidjan, o să aibă loc la noi”, a spus Leahu în cadrul unei emisiuni de la Europa Liberă.

În opinia sa, Chişinăul nu a dat niciodată dovadă de consecvenţă în reglementarea transnistreană. „Cel puţin, de consecvenţă, eu nu mai vorbesc de o abordare profundă bazată pe nişte pietre fundamentale. 1996 – Mircea Snegur semnează cu Tiraspolul, cu Smirnov protocolul problemelor coordonate în care Transnistria pentru prima dată primeşte oficial dreptul la toate însemnele statale: imn, drapel, ştampilă. Deci, de la asta s-a pornit practic procesul de recunoaştere reală. Şi mai departe. 1997 – Memorandumul de la Moscova: dreptul pentru Transnistria de a avea relaţii externe economice libere ş.a.m.d. 2001 – 20 de documente semnate cu Smirnov de către Voronin, printre care Voronin pentru prima dată se obligă să restituie pierderile care au fost, chipurile, cauzate Transnistriei pe timpul conflictului armat”, a spus Ion Leahu.

Acesta face referire şi la faptul că, după 2009 încoace, are loc semnarea mai multor protocoale în cadrul formatului „5+2”, printre care semnarea actului prin care Transnistria este egalată cu Chişinăul la masa de tratative, pas care nu vizează interesele Republicii Moldova, ci numai ale Transnistriei.

„Absolut tot, începând cu trenurile care s-au pornit Chişinău-Odesa şi terminând cu funicularul de la Râbniţa, care a fost demontat. Mărunţişuri, lucruri foarte mărunte, dar, totuşi, ele au fost în interesul Transnistriei. Noi n-am obţinut măcar un singur lucru – să fie scos zidul din sârmă ghimpată cu care este îngrădit liceul din Tiraspol”, a mai spus Leahu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...