Europarlamentar: UE vrea o Moldovă puternică și independentă, Rusia o vrea şantajabilă și dependentă economic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană vrea o Moldovă puternică, independentă, pe propriile picioare, care să-şi decidă singură destinul, în timp ce Federaţia Rusă o vrea slabă, şantajabilă, dependentă economic. De această părere este europarlamentarul Siegfried Mureşan.

„În ciuda propagandei Federaţiei Ruse, trebuie să explicăm cetăţenilor Republicii Moldova că beneficiile de pe urma apropierii de UE sunt concrete şi nu doar ab­stracte, aşa cum Federaţia Rusă încearcă să îi convingă. Diferenţa dintre Uniunea Europeană şi Rusia este următoarea: UE vrea o Moldovă puternică, independentă, pe propriile picioare, care să-şi decidă singură destinul, în timp ce Federaţia Rusă o vrea slabă, şantajabilă, dependentă economic. Ca şi pentru România, şi pentru Republica Moldova atât securitatea, cât şi prosperitatea vin dinspre Vest. Prosperitatea decurge din apartenenţa la Uniunea Europeană, iar securitatea, siguranţa decurg din apartenenţa la NATO şi din parteneriatul cu Statele Unite”, a spus europarlamentarul într-un interviu pentru România Liberă.

Acesta a exemplificat că Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri europene, pe cap de locuitor, dintre toate statele din afara Uniunii Europene.

„Când, în 2014, Federaţia Rusă a pus sub embargou produsele moldoveneşti, UE a reacţionat prin ridicarea cotelor la importul de fructe şi eliminarea completă a cotelor la importul de vinuri din Republica Moldova. Pe scurt, embargoul impus de Federaţia Rusă a periclitat existenţa multor fermieri şi agricultori moldoveni, iar decizia UE, de a sări în ajutor, a asigurat existenţa acestor oameni. În plus, UE a liberalizat regimul de vize în Moldova, iar din aprilie 2014 sute de mii de cetăţeni au putut călători în spaţiul european fără vize”, a spus europarlamentarul.

„Pe plan european s-a înţeles de multă vreme importanţa Republicii Moldova, iar Moldova a semnat acordul de asociere, practic cel mai complex mijloc de apropiere a Moldovei de UE. În acest moment este esenţială implementarea documentului, dar pentru asta Moldova are nevoie de o majoritate stabilă pro-europeană. Pe de altă ­parte, esenţială este şi ratificarea acordului de asociere a ­Republicii Moldova în toate parlamentele naţionale din UE, pentru că acordul va intra în vigoare definitiv după parcurgerea procedurii. Înţelegerea a fost ratificată de Parlamentul European şi de 26 de legislative naţionale din cele 28. Nu l-au ratificat încă Italia şi Grecia. Aştept ca Tsipras (Alexis Tsipras, premierul Greciei – n.r.) şi Renzi (Matteo Renzi, premierul Italiei – n.r.) să contribuie la apropierea ­Moldovei de Uniunea Europeană şi să ratifice de urgenţă acest tratat, şi nu să lase Republica Moldova într-o zonă gri, aşa cum îşi doreşte Federaţia Rusă”, a mai spus Siegfried Mureşan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...