Europarlamentar despre reformele în Moldova din bani europeni: Se putea face mai mult

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul de la Chișinău ar fi irosit timp de șapte ani banii europeni în proiecte care nu au dus la reforme eficiente în Republica Moldova. Fon­du­rile euro­pene de care a bene­fi­ciat Republica Mol­dova putea fi uti­li­zate mai efi­cient, crede euro­par­la­men­ta­rul român Sie­gfried Mure­șan.

„Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri europene pe cap de locuitor dintre toate statele din afara Uniunii Europene. Beneficiile apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană sunt mari pentru oameni, sunt concrete. Și Acordul de Asociere, pe care l-am semnat și care ne dă posibilitatea să acordăm sprijin și mai mare, aduce beneficii și mai multe. Acum Curtea de Conturi a Uniunii Europene a făcut un raport a cărui concluzie este că banii puteau fi mai bine folosiți. Banii sunt mulți, 780 de milioane de euro. Și tocmai știind că Uniunea Europeană prevede să aloce și în continuare mulți bani Republicii Moldova, doar în acești șapte ani, între 2014-2020, fondurile pot fi, din nou, 746 de milioane de euro. Tocmai fiindcă sunt mulți bani, trebuie să ne asigurăm că acești bani sunt bine folosiți, că se implementează reformele pe care oamenii le așteaptă și că Republica Moldova arată mai bine ca urmare a cheltuirii banilor europeni, și nu la fel ca și înainte”, a declarat Mure­șan într-un inter­viu pen­tru Europa Liberă.

În opinia acestuia, UE trebuie să acorde bani pentru oameni, nu pentru politicieni care nu vor reforme și vin doar cu vorbe.

„Trebuie să separăm între cetățeni și între politicieni. A susține Republica Moldova, pentru proiecte de infrastructură, drumuri, căi ferate, poduri, de pe urma cărora beneficiază oamenii, aceasta a fost o decizie corectă. Și eu vreau ca Republica Moldova să primească și mai multe fonduri în perioada următoare, însă banii să fie pentru oameni, nu pentru politicieni. Și vreau să se strângă lațul în jurul politicienilor care nu vor reforme. Nu mai vreau ca banii să fie acordați pe promisiuni ale politicienilor: vom face reformă în viitor, procuratură, justiție. Și să nu fie indicatori concreți, măsurabili. Vreau ca banii să nu mai fie dați pe vorbe, pe promisiuni, ci pe rezultate: când măsurile sunt făcute, când legile sunt adoptate, când reforma este făcută. Fiindcă aceasta ajută oamenii. Doar promisiunea unor politicieni, știm din trecut, nu duce la niciun rezultat. Acest raport nu măsoară strict frauda, fiindcă, în multe cazuri, nu a fost fraudă, dar banii, pur și simplu, nu au fost bine cheltuiți. S-a asfaltat un drum care s-a făcut prost și peste doi ani arăta la fel ca înainte. De aceea e nevoie de condiționalități mai precise, e nevoie de o corelare mai bună cu strategia de reformă”, a mai spus euro­par­la­men­ta­rul român Sie­gfried Mure­șan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...