Europa se înconjoară cu sârmă ghimpată; De cine se teme

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Granițele Uniunii Europene încep să semene cu zidurile de apărare ale unei cetăți pregătite de asediu.

Turnuri de observație și garduri de sârmă ghimpată încep să răsară pe flancurile estice și sud-estice ale Uniunii Europene, ca măsură luată împotriva infiltrării pe teritoriul european a rebelilor ruși și teroriștilor din Orientul Mijlociu.

Citeşte şi: Nava sub pavilion moldovenesc din Marea Ionică, plină cu imigranți sirieni

Polonia a decis deja să construiască șase turnuri de observație pe linia de graniță cu enclava rusă Kaliningrad, anunță cotidianul britanic The Guardian.

Supravegheați de la înălțime
Poliția de frontieră din Polonia a decis să crească gradul de supraveghere de la granița cu regiunea Kaliningrad, o enclavă a Rusiei menținută la Marea Baltică, între Polonia și Lituania.

Pe cei 200 de kilometri de granițe, polonezii vor ridica șase turnuri de observație cu înălțimea de 50 de metri, costul investiției fiind estimat la 3,7 milioane de euro. „75% din sumă provine din fondurile europene pentru securizarea frontierelor Uniunii”, a precizat Miroslawa Aleksandrowicz, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră.

Alarmă în țările baltice
Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat luna trecută că Moscova a instalat deja în Kaliningrad rachete nucleare Iskander, cu o rază de acțiune care ar putea periclita Berlinul.

Anul trecut, granița dintre Polonia și Kaliningrad a fost traversată de peste 6 milioane de cetățeni ruși și polonezi. După anexarea Crimeii și escaladarea violențelor în estul Ucrainei, țările din zona Marii Baltice au ridicat nivelul de supraveghere la granițele cu vecinul din Est.

Citeşte şi: Imigranţii din UE ar putea fi obligaţi să se înregistreze la poliţie după sosirea în Marea Britanie

Turnurile de supraveghere de la granița poloneză vor deveni operaționale în iunie, au mai spus oficialii de la Varșovia.

Bulgarii, apărați de un gard de sârmă
La granița dintre Bulgaria și Turcia, un alt obstacol întins pe 30 de kilometri împiedică refugiații sirieni și din alte state ale Orientului Mijlociu să ia cu asalt Europa, remarcă reporterii New York Times.

Gardul de sârmă ghimpată este amplasat pe locul vechilor bariere puse în calea est-europenilor care vroiau să emigreze în Occident, iar autoritățile de la Sofia nu exclud să îl întindă pe întreaga lungime de 160 de kilometri ai frontierei.

În ultimul an și jumătate, Bulgaria a întărit supravegherea la graniță cu Turcia și a ridicat gardul de sârmă ghimpată pentru a stopa invazia refugiaților din Orientul Mijlociu.

Nu doar problema socială a celor câteva sute de mii de suflete care și-au găsit adăpost pe teritoriul Turciei da bătăi de cap oficialilor europeni, ci și teama că printre aceștia se regăsesc și teroriști ai Statului Islamic.

Citeşte şi: Germania, asaltată de imigranţi; Cu ce-i atrage cea mai mare putere economică a Europei

Renașterea extremismului european
Peste 200.000 de refugiați au penetrat granițele Uniunii Europene în ultimul an, arată statisticile oficiale ale Bruxelles-ului. În primele două luni ale acestui an, alte câteva zeci de mii au reușit să păcălească vigilența vameșilor.

Deja țări ca Marea Britanie, Ungaria, Franța și Cehia se confruntă cu un val de nemulțumire la adresa imigranților, riscând să alimenteze numărul adepților mișcărilor extremiste din Europa.

„Renașterea partidelor de extremă-dreaptă în Europa este o reacție la acest val masiv de refugiați”, confirmă Boris Cheshirkov, purtătorul de cuvânt al Comisariatului ONU pentru Probleme de Refugiați din Bulgaria.

Bulgaria, amenințată de Jihad
Ultimele atacuri teroriste din Paris și Copenhaga i-au făcut pe europeni să privească și din altă perspectivă decât cea economică valul de imigranți din Orientul Mijlociu.

Citeşte şi: Israel: Imigranții se pot converti la iudaism prin lege

„În momentul de față, la granița vestică a Turciei poți găsi mii de refugiați sirieni gata să treacă fraudulos frontiera. Printre ei sunt cu siguranță și câțiva zeci de luptători jihadisti”, consideră Marc Pierini, expert pentru Turcia și zona extremism islamic în țara sa sunt mult sub cele reale.

Slavcho Velkov, un expert în securitate din Bulgaria, crede că cifrele oficiale referitoare la creșterea fenomenului de extremism islamic în țara sa sunt mult sub cele reale. „Am văzut astfel de luptători cu ochii mei. Pe unii i-am întâlnit într-o autogară. Când i-am întrebat încotro se îndreaptă mi-au spus că merg spre Paradis”, povestește acesta.

Până acum, Frontex, agenția care asigură securitatea frontierelor UE a reușit să peticească găurile din granița Greciei doar pentru a-i face pe refugiați să caute alte trasee.

„În 2012 am întărit securitatea de la frontiera Greciei cu Turcia, inclusiv prin ridicarea unui gard de sârmă ghimpată. Rezultatul a fost că refugiații s-au îndreptat imediat spre granița cu Bulgaria”, recunoaște Gil Arias Fernandez, directorul adjunct al Frontex.

După ce bulgarii au terminat ridicarea gardului de protecție, numărul persoanelor care au traversat ilegal granița dintre cele două state s-a redus la 4.000, față de 11.000, cifră înregistrată în 2013.

Citeşte şi: Un politician grec a fost condamnat după ce a afirmat că vrea să îi transforme pe imigranți în săpun


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...