Eurodeputat român: Guvernanţii de la Chişinău trebuie să depolitizeze instituţiile de drept

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernanţii de la Chişinău trebuie să manifeste voinţă pentru depolitizarea instituţiilor de drept, iar presiunea în acest sens trebuie să vină de la cetăţeni. Declaraţia aparţine europarlamentarului român Siegfried Mureşan şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV. Autorităţile trebuie să implementeze reformele din Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană, să facă lumină în jaful din sectorul bancar şi să anihileze corupţia, a adăugat Mureşan.

Siegfried Mureşan susţine că politicienii sunt obligaţi să cedeze controlul asupra instituţiilor de drept, iar în acest proces ar trebui să se implice şi cetăţenii, care să insiste pe realizarea dezideratului.

„E nevoie de voinţă politică în a depolitiza aceste instituţii, a le face independente. Ceea ce le spun eu acum politicienilor: cedaţi puterea asupra acestor instituţii, lăsaţi-le să funcţioneze singure. Şi presiunea trebuie să vină de la oameni. Oamenii trebuie să ştie că politicienii au exact atâta putere asupra noastră cât le dăm noi s-o aibă. Deci puterea este la oameni, noi le-o dăm oamenilor politici din 4 în 4 ani şi de aceea spun că trebuie să fim foarte atenţi cui i-o dăm. Şi în România a fost un drum lung. A fost nevoie de promovarea acelor procurori corecţi, de multe ori în rândul procurorilor tineri, oameni integri care-şi fac meseria, oameni cărora nu le e frică de politicieni şi numai aşa, promovând procurori cărora nu le e frică de politicieni, poţi ajunge la a avea o justiţie atât de puternică, a avea o Procuratură atât de puternică încât să le fie frică politicienilor de procurori, dacă încalcă regula”, a spus europarlamentarul.

În opinia eurodeputatului, toate instrumentele necesare pentru modernizarea ţării se conţin în Acordul de Asociere semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană, doar că acest document mai trebuie să fie şi implementat.

„Opinia mea este că prioritatea trebuie să fie implementarea Acordului de Asociere, dezvoltarea Republicii Moldova. Beneficiul concret pentru oameni e mult mai mare dacă implementezi Acordul de Asociere, combaţi corupţia, înfiinţezi instituţii ale statului independente, credibile, puternice, întăreşti economia. Un stat în care ştii că dacă ai încălcat legea vei fi tras la răspundere sau în stat în care ştii că dacă nu ai încălcat legea, nu ai de ce să te temi, deci o justiţie egală pentru toţi, care nu e abuzivă, asta e ceea ce Uniunea Europeană vrea. De aceea, lupta împotriva corupţiei, procurorii, instituţii anticorupţie care îşi îndeplinesc misiunea şi îi trag la răspundere pe cei care au greşit, această temă este în capul listei de recomandări de la Uniunea Europeană”, a adăugat Siegfried Mureşan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...