Epidemia de Ebola: A fost descoperit „pacientul zero” de la care a început totul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oamenii de știință care cercetează sursa epidemiei curente de Ebola din vestul Africii susțin că descoperit de unde a apărut şi s-a răspândit cu repeziciune foarte mare epidemia de Ebola.

Este vorba de un băiețelul de doi ani, care locuia într-un sat din Gueckedou, în sud-estul Guineei și a murit la 6 decembrie, la câteva zile după ce s-a îmbolnăvit, scrie The Independent.

Citeşte şi: Tot ce trebuie să știi despre Ebola, cel mai de temut virus al momentului

De aici, boala s-a răspândit la mama băiatului, sora de trei ani și bunică, apoi la un angajat al sistemului medical. Toți pacienții au murit. Epidemiologii spun că au dat de rădăcinile epidemiei după ce au analizat documentele spitalelor și au intervievat familiile afectate, pacienții suspecți de Ebola și locuitorii satelor unde au avut loc îmbolnăvirile.

Gueckedou se află la mijloc între Guineea, Liberia și Sierra Leone, așa că boala a avut acces direct la aceste țări, cele mai grav afectate de epidemia curentă.

Deoarece virusul se răspândește prin fluidele corporale, transmiterea sa în spital este rapidă și tocmai din acest motiv, îmbolnăvirea primului angajat al sistemului medical din Guineea „pare să fi declanșat răspândirea virusului în Macenta, Nzerekore și Kissidougou în februarie 2014″.

Citeşte şi: Republica Moldova ia măsuri de protecție împotriva răspândirii virusului Ebola

Organizația Mondială a Sănătății a aflat abia în martie că în Guineea se răspândește o boală infecțioasă – care nu a fost identificată drept Ebola decât spre sfârșitul lunii, deci la mai bine de trei luni de la moartea „pacientului zero”.

Cercetătorii spun că este dificil de explicat cum de un copil atât de mic a devenit prima persoană infectată. Cea mai posibilă rută de îmbolnăvire este manipularea cărnii crude de liliac, apoi fructele contaminate de fecalele liliecilor sau o injecție cu un ac infectat.

Specialiștii nu exclud posibilitatea existenței unui caz anterior celui al copilului de doi ani, însă acesta nu a fost depistat încă.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, vineri, că epidemia de Ebola din vestul Africii este o urgență internațională de sănătate publică, ce necesită un răspuns extraordinar pentru a fi împiedicată să se extindă.

Citeşte şi: OMS: Epidemia de Ebola trebuie considerată o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial

OMS susține că epidemia de Ebola, cea mai mare și mai lungă din istorie, este suficient de îngrijorătoare pentru a fi declarată urgență internațională, la fel cum s-a întâmplat în 2009 cu epidemia de gripă porcină și în luna mai a acestui an cu poliomielită.

Citeşte şi: (FOTO) Epidemia de Ebola ia amploare; O primă victimă în Europa


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...