Economia globală merge iar spre recesiune. Cine sunt vinovaţii si ce-i de făcut?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere perspectiva de creștere economică globală pe anul în curs, ca urmare a unui prim trimestru cu o creștere anemică în Statele Unite și a pericolelor pe care le reprezintă în acest moment Grecia și China.

2015 va fi un an mai slab decât cel anterior, consideră experții FMI, care prognozează o creștere economică globală de doar 3,3 procente pe anul în curs, în scădere cu 0,2% față de prognoza emisă în aprilie și cu 0,1% mai puțin decât creșterea globală din 2014, arată agenția Bloomberg.

Citeşte şi: FMI și-a redus estimările privind avansul economiei mondiale în 2015

Riscuri majore
Pentru anul viitor, proiecția emisă de FMI rămâne neschimbată, la 3,8% creștere economică globală. Experții fondului au păstrat aceeași prognoză ca și în aprilie și pentru piețele din zona euro și China, dar au subliniat riscurile majore prezentate de aceste economii.

În prezent, piață de capital din China se confruntă cu o prăbușire fără precedent, de 28%, a indicilor bursieri, în timp ce întreaga zonă euro poate fi destabilizata în cazul unei ieșiri dezordonate a Greciei din uniunea monetară europeană.

„Balansul distrugător al prețurilor activelor și o creștere continuă a volatilității piețelor rămân cele mai mari pericole pentru declanșarea unei noi recesiuni”, se menționează în raportul FMI dat publicității joi.

O piatră de moară care atârnă pe umerii economiei globale se dovedește piața din Statele Unite, pentru care FMI a redus prognoza de creștere economică la doar 2,5% în acest an, de la 3,1% cât se estima în aprilie.

În cursul acestei săptămâni, reprezentații FMI au recomandat Rezervei Federale să amâne creșterea dobânzii de referință până în prima jumătate a anului viitor, când se așteaptă ca salariile și inflația din Statele Unite să crească ușor.

FMI a declarat declinul economiei americane ca fiind unul temporar, aceasta având în continuare capacitatea de a accelera consumul și investițiile pe măsură ce piața muncii se dezgheață, iar salariile vor înregistra o creștere constantă.

Citeşte şi: (FAO) Preţurile alimentelor continuă să scadă a 15-a lună consecutiv

Vești proaste
La nivel global însă, experții Fondului consideră că economia mondială este mai degrabă orientată spre o nouă recesiune.

„Revenirea creșterii economice globale, deși așteptată, nu s-a materializat încă. Creșterea producției actuale și potențiale printr-o încurajare a consumului și inițierea reformelor structurale rămâne politica economică prioritară”, se arată în raport.

Experții FMI recunosc că actualele turbulențe din piețele financiare au la bază recenta criză survenită în relația Greciei cu creditorii și prăbușirea bursei din China.

Cu toate acestea, șocul transmis de Grecia a fost absorbit fără prea mare agitație, rezultatul referendumului de săptămâna trecută stârnind doar un ușor declin al prețurilor activelor cu risc mare și o apreciere a obligațiunilor de stat din emise de țările cu o economie stabilă, remarcă autorii raportului.

„În Grecia, desfășurarea evenimentelor s-ar putea să aibă un impact mai mare decât cel estimat inițial”, avertizează experții FMI.

Citeşte şi: Bursele din China îşi revin după pierderile masive din zilele precedente

Piețe dezechilibrate
Deprecierea cu 28 de procente a indicilor bursieri de referință din China, în ciuda măsurilor de înghețare a tranzacțiilor cu acțiunile unor companii de stat, este un fenomen alarmant pentru FMI.

„Dificultățile înregistrate în tranziția Chinei la un nou model de creștere economică, așa cum sunt ilustrate de recentele turbulențe din piața de capital, amenință redresarea economiei globale”, susțin economiștii instituției financiare.

În cazul economiilor avansate, FMI a redus prognoza de creștere economică pe anul în curs de la 2,4% la 2,1 procente.

China, cu o creștere de 6,8%, și zona euro, cu o evoluție de 1,5%, se bucură de aceleași estimări ca în aprilie. În schimb, alte economii importante ar urma să fie afectate de crizele survenite în Europa, Asia și Statele Unite.

Perspectiva de creștere economică a Japoniei s-a redus de la 1% la 0,8% în acest an, conform estimării FMI, în timp ce Mexicul va înregistra o scădere a performanței economice de 0,6%, estimarea actuală fiind de 2,4%, față de 3 procente cât se spera în primăvară.

Canada va beneficia de un PIB dublat, de 1,5% în acest an, față de 0,7% cât anunțau experții Fondului după primul trimestru al acestui an.

Citeşte şi: Adevărata criză financiară catastrofală vine din China, nu din Grecia

Creșterea pe piețele emergente la nivel global va fi de 4,2%, o estimare revizuită cu doar 0,1% față de cea emisă în aprilie. Aceasta, în ciuda unei contracții de 1,5 procente pe care economiștii o prevăd în Brazilia.

FMI recomandă economiilor dezvoltate să mențină un set de politici monetare relaxate, pentru a aduce nivelul inflației la plafonul de 2%. Tot în rândul acestor state se întrevede și nevoia implementării unui set complex de reforme structurale.

În același timp, țările care au recurs la diverși stimuli fiscali ar trebui să-și crească nivelul de cheltuieli, în special în infrastructură, mai recomandă experții FMI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...