După majorarea vinietei, Guvernul pregătește un set de legi pentru proprietarii maşinilor cu numere străine

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce Guvernul a anunțat că deținătorii de vehicule înmatriculate în străinătate vor trebui să scoată din buzunare de peste 3 ori mai mulți bani pentru a circula pe drumurile din Republica Moldova, conform politicii bugetar-fiscale pentru 2016, ministrul Finanţelor anunță că Executivul pregătește un set de legi pentru proprietarii maşinilor cu numere străine.

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, anunță că majorarea prețului la viniete nu va afecta cetățenii moldoveni aflați în străinătate care vin în țară la odihnă, ci deținătorii de maşini înregistrate peste hotare țării, care se află permanet pe teritoriul Republicii Moldova.

„Nu este problema în moldovenii care vin la odihnă, dar e vorba despre cei care au maşini înregistrate peste hotare. Noi vrem să oprim acest proces, ca să nu crească numărul de maşini înregistrate peste hotare. De aceea vrem să majorăm vinieta. Cel mai important lucru este să găsim o soluţie de principiu pentru acei cetăţeni care au beneficiat de prevederile legislaţiei actuale, care este destul de permisivă în acest sens. Confomr legii, oamenii nu sunt infractori, dacă şi-au înregistrat automobilele în alte ţări şi circulă cu ele în Moldova”, a declarat Octavian Armaşu.

Ministrul afirmă că un grup de lucru creat la Guvern va propune modificări legislative astfel ca problema proprietarilor maşinilor cu numere străine să fie soluţionată.

„În cadrul Guvernului am creat un grup de lucru care va analiza această situaţie. Vom veni cu un set de legi prin care să le permitem acestor cetăţeni să revină în albia normală a lucrurilor într-un mod civilizat, transparent şi cu o povară fiscală echilibrată. Să punem punct acestei situaţii, astfel ca cetăţenii să poată să înregistreze în regim normal automobilele pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.vinieta

Noile preţuri pentru vinietă vor intra în vigoare după ce proiectul de lege va fi votat de către Parlament. În cazul vinietelor valabile pentru 7 și 15 zile rămân valabile prețurile anterioare – 4, respectiv 8 euro. Deși în proiectul de lege se stipulează că prețul vinietei pentru 30 de zile se va mări cu 16 euro, până la 30 de euro, ministrul Finanțeler a anunțat astăzi că prețul va rămâne de 14 euro.

În 2014 veniturile din vânzarea vinietelor s-au ridicat la 52 de milioane de lei. În prima jumătate a anului 2015, s-au vândut viniete de peste 33 de milioane de lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...