(DOC) CSM, criticat pentru că a promovat judecători fără merite

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai multe organizații neguvernamentale anunță că sunt îngrijorate de modul de numire și promovare al unor judecători. Semnatarii unui apel public susțin că deciziile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la numirea în funcție și promovarea unor judecători, adoptate în ședința din 26 ianuarie 2016, ridică semne de întrebare cu privire la respectarea principiilor meritocrației și integrității.

La 28 aprilie 2015, CSM a anunțat un concurs pentru suplinirea funcţiei vacante de vice-președinte al CSJ, Președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ. Ulterior, la 23 iunie 2015, CSM a anunţat un nou concurs, pe motiv că pentru concursul precedent nu a depus actele niciun candidat. La 11 august 2015, din acelaşi motiv, CSM a anunţat a treia oară același concurs.

La acest concurs s-a înscris un singur candidat și anume Tatiana Răducanu. În cadrul ședinței din 26 ianuarie 2016, CSM a constatat eșuarea concursului anunțat, deoarece dna Răducanu nu a întrunit numărul necesar de voturi (4 voturi „pro” și 6 voturi „contra”). Astfel, s-a anunțat un nou concurs pentru suplinirea postului administrativ.

În acest sens, organizaţiile neguvernamentale susţin că CSM ar fi creat condiţii artificiale pentru a respinge candidatura Tatianei Răducanu la funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, singura înscrisă în concurs.

„Adoptarea soluției CSM în acest caz nu este clară, în condițiile în care Răducanu a fost unicul candidat într-un concurs care a fost anunțat de trei ori, iar experiența ei profesională este vastă și notorie. Mai mult, în acest caz nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea hotărârii (șapte), iar doi membri ai CSM nu au participat la vot din motive obiective. Respectiv, desfășurarea concursului urma să fie amânată pentru o altă ședință a CSM, decât respingerea candidatului și anunțarea unui nou concurs. Astfel, se pare că s-au creat condiții artificiale de respingere a unui candidat eligibil pentru funcția de vice-președinte al CSJ”, se arată în apelul ONG-urilor.

Semnatarii apelului vorbesc și despre cazul Marianei Pitic, candidat la funcția de judecător al CSJ. În cadrul concursului au participat șase candidați. CSM a decis să propună Parlamentului Republicii Moldova numirea în funcția de judecător la CSJ a Marianei Pitic, căreia Colegiul de selecție și cariera judecătorilor i-a acordat 82 puncte.

La acest concurs au participat judecători care au acumulat un procentaj mai mare. Spre exemplu Domnica Manole, judecător la Curtea de Apel Chișinău, cu o experiență în funcția de judecător de 25 ani a fost evaluată cu 100 puncte, iar Grigore Șișcanu, judecător la judecătoria Nisporeni, cu o experiență în funcția de judecător de 36 ani a obținut 86 puncte.

„În acest caz, având în vedere faptul că CSM a selectat și propus spre promovare la CSJ un judecător care nu a acumulat cel mai înalt punctaj la Colegiul de selecție și cariera judecătorilor și care avea cea mai mică experiență în funcția de judecător dintre toți candidații, CSM trebuie să explice de ce a propus anume acest candidat pentru promovare la instanța supremă din țară. Anterior, în cel puțin patru cazuri, CSM a propus Parlamentului numirea în funcția de judecător la CSJ a unor candidați cu un punctaj mai mic sau chiar cel mai mic, fără a-și motiva propunerea”, spun semnatarii apelului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...