DOC // Chicu și-a asumat răspunderea pentru măsurile antiCOVID-19 sau pentru afacerile deputatului PD, Nichiforciuc?

by D M
Distribuiti mai departe...

Modificările legislative pentru care Guvernul condus de Ion Chicu și-a asumat răspunderea „au picat” la țanc unor deputați democrați. Mai bine zis, parlamentarul Eugeniu Nichiforciuc, care controlează afaceri în domeniul extracțiilor, se va bucura din plin de „pachetul anticriză” adoptat de Executiv. Mai exact, conform „rectificărilor”, taxele pentru extragerea minereurilor vor fi diminuate semnificativ. Dacă până acum, agenții economici plăteau 6-7% din costul minereurilor extrase, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor legislative, aceștia vor achita doar 4-7 lei pentru o tonă.

Proiectul cu pricina se numește „angajarea răspunderii asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative”.

Pe lângă măsurile sociale, în legea respectivă se regăsesc și măsuri destinate antreprenorilor. Nu mai puțin important este faptul că Guvernul a schimbat inclusiv taxele „pentru extragerea mineralelor utile”. Mai bine zis, modul de calculare a acestora.

La articolul 314 din respectivul document, vedem că unele Capitole din titlul VIII al Codului Fiscal sunt abrogate, iar altele modificate. Totodată, Guvernul Chicu a decis să „prelucreze” și Anexa nr. 2 la titlul VIII, care are următorul cuprins:

 

Cu toate că cifrele din secțiunea „TAXĂ” nu diferă prea mult la prima vedere, autoritățile au înlocuit sintagma Taxa, în procente din costul mineralelor utile extrase, cu „Cota taxei, lei” per tonă sau metru cub. 

În redacția veche, Codul Fiscal presupunea că erau achitate taxe de 6-7% din costul mineralelor extrase, inclusiv pentru: piatră de parament, piatră tăiată, piatră brută, piatră spartă, nisip de construcţie, amestecuri de pietriş cu nisip, prundiş, pietriş. În redacția actuală, agentul economic urmează să achite o taxă de  4 – 7 lei per tonă de minereu.

Mai mult decât atât, unele tipuri de minereu nici măcar nu se regăsesc în redacția nouă. Documentul conține doar mențiuni ca: Piatră de construcţie (calcar, gresie, granit) și Piatră naturală de faţadă (calcar, gresie), iar taxele care urmează să fie plătite sunt de 5 și respectiv, 16 lei pentru un metru cub. 

Vedeți mai jos redacția anterioară a anexei respective:

 

Din aceste modificări, cel mai mult are de câștigat chiar deputatul PDM Eugen Nichiforciuc, care, potrivit informațiilor publice, deține 50% dintr-o afacere în domeniul „extracției pietrișului, nisipului, argilei caolinului, dar și alte activități extractive”. Informațiile pot fi găsite în Registrul de Stat al Unităților de Drept. Totodată, parlamentarul mai deține 75% dintr-o altă firmă, cu domeniu asemănător de activitate: „intermediari în comerțul cu minereuri”.

În declarația sa de avere, Nichiforciuc evaluează compania S.R.L. KIPPER TRANS la un preț de 443 228 de lei. Asta în timp ce S.R.L. KIPPER TRANS declară, doar pentru anul 2018, venituri de peste 1 milion 150 mii lei din extragerea minereurilor, având un singur angajat. Totuși, deputatul a evitat să treacă veniturile din această companie în declarația sa de avere.

Mai mult, în toamna anului trecut, presa scria că 75% din acţiunile Carierei Micăuți SA au fost vândute prin intermediul a două tranzacții (18 și 21 octombrie), operațiunile fiind efectuate în afara pieței reglementate sau MTF. 

Preţul de vânzare a fost de doar 3,05 milioane lei (circa 175.000 de dolari), ceea ce pare a fi un preţ mizer, în condiţiile în care aceasta este una dintre cele mai mari cariere de piatră din Moldova scria Mold-street.com.

Cine a vândut şi cine a cumpărat nu se cunoaște nici până astăzi, deoarece deja de mai bine de un an pentru preluarea controlului acestei companii se duc lupte crâncene, nu fără implicarea unor deputaţi democraţi. Mai multe surse politice afirmau atunci, dar și acum, că anume Eugen Nichiforciuc ar sta în spatele preluării carierei de piatră de la Micăuți.

Reporterii Deschide.MD au încercat să obțină un comentariu de la deputatul democrat, acesta însă nu a răspuns la telefon. 

Amintim că premierul Ion Chicu urma să prezinte, astăzi, în plenul Parlamentului așa-zisul „pachet anticriză” pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Totuși, ședința nu a avut loc, iar speakerul Legislativului, Zinaida Greceanîi, a motivat decizia prin lipsa de cvorum. De precizat este că cei care au lipsit de la ședință au fost chiar deputații din actuala alianță PD – PSRM.

Opoziția a criticat decizia, calificând acțiunile guvernării drept „bătaie de joc” la adresa Parlamentului, dar și a cetățenilor.

sursa: deschide.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.