Dispariţia celui mai mare cartel din industria petrolieră e o veste foarte proastă pentru Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), formată din 12 state, în frunte cu Arabia Saudită, controlează cam 40 la sută din producţia globală de „aur negru”. În consecinţă, are o influenţă semnificativă în acest domeniu, iar adesea a fost acuzată că se comportă ca un cartel.

Însă Rusia a anunţat de curând sfârşitul influenţei OPEC, transmite Reuters.

Influenţa acestei organizaţii a fost ameninţată în ultimii ani de avansul producătorilor americani, care au profitat de pe urma resurselor neconvenţionale. Din acest motiv, OPEC nu a dorit să reducă producţia în momentul în care preţul petrolului a început să scadă, la mijlocul anului 2014, pentru a impulsiona o revenire a cotaţiei ţiţeiului.

Într-adevăr, cota de piaţă a fost apărată, însă statele OPEC au sacrificat altceva, mult mai important: bunăstarea cetăţenilor.

Un exemplu grăitor este Arabia Saudită, care îşi consumă rapid rezervele valutare. În condiţiile în care preţul petrolului a scăzut de la 100 de dolari până la 30 de dolari în ultimii doi ani, bugetul acestei ţări – ca şi al altor producători de petrol – a încasat lovituri puternice. În consecinţă, a fost nevoie de impunerea unor reforme sau măsuri cu impact negativ pentru locuitori.

În aceste condiţii, Igor Sechin, şeful companiei de stat ruseşti Rosnet, cel mai mare producător de petrol din ţara condusă de Vladimir Putin, a subliniat faptul că OPEC e pe moarte. În schimb, el consideră că „finanţele, tehnologia şi reglementările” vor reprezenta de-acum încolo motoarele pentru piaţa petrolieră.

Arabia Saudită se reorientează spre gaze, Rusia tremură la acest gând

Publicaţia OilPrice aminteşte că Rusia şi OPEC sunt rivali direcţi, având în vedere că fiecare parte îşi doreşte o bucată mai mare din plăcinta petrolieră.

Cele două părţi au flirtat cu ideea unui parteneriat după avântul înregistrat în ultimii ani de producătorii din SUA, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat concret.

La începutul acestui an, Rusia a încercat să negocieze o îngheţare a producţiei cu statele OPEC, însă Arabia Saudită a refuzat să ia această măsură care ar fi dus la o impulsionare a preţului petrolului.

Saudiţii au cerut imperativ ca şi Iranul să se implice, însă această ţară are o altă problemă: sancţiunile Occidentului abia au fost ridicate, astfel că afacerile cu petrol au fost reluate şi sunt în plină ascensiune, deci o îngheţare a producţiei i-ar aduce pierderi.

Faptul că nu s-a ajuns la o înţelegere a pus Rusia într-o lumină proastă, cu toate că Moscova s-a apărat şi a transmis că oricum era sceptică în legătură cu această mişcare.

Saudiţii au pus întotdeauna interesele naţionale înaintea OPEC. Ca lideri, ei şi-au impus de nenumărate ori voinţa în faţa producătorilor de petrol mai mici, însă războiul petrolului nu are deocamdată un învingător clar.

Statele OPEC au dus la maximum producţia de petrol pentru a-şi apăra cota de piaţă şi a pune presiune pe producătorii americani, însă aceştia din urmă au rezistat eroic.

OilPrice arată că Arabia Saudită ştie că zilele de glorie ale OPEC au apus. Iar dovada stă în planul de dezvoltare al acestei ţări, prezentat de curând, care cuprinde o strategie multi-anuală ce se îndepărtează de dependenţa de petrol. Diversificarea resurselor energetice stă acum la baza creşterii Arabiei Saudite.

Săptămâna trecută, şeful Aramco, cea mai mare companie energetică saudită, a transmis că vrea să dubleze producţia de gaze naturale în următorii 10 ani.

Gigantul pariază acum pe gaze dintr-un motiv logic: sunt o resursă energetica mai „curată” decât petrolul, iar economia globală dă semne de revenire, aşa că cererea e pe plus.

După cum arată priorităţile stabilite în strategia sa multianuală, e clar că Arabia Saudită nu mai are nevoie de OPEC. Iar fără saudiţi, ceilalţi membri ai OPEC nu au ce să facă decât să meargă şi ei pe cont propriu.

Însă dispariţia cartelului care a dictat evoluţia petrolului timp de decenii bune nu reprezintă o veste bună pentru Rusia, în ciuda aparenţelor. Dacă Arabia Saudită devine expertă în explorarea şi exploatarea gazelor naturale, atunci va deveni un rival puternic pentru Rusia pe această piaţă.

Rămâne de văzut care va fi răspunsul Moscovei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...