Directorul regional OMS este impresionată de programul anti-fumat în Moldova: Cât de mult, totuși, se respectă legea?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Directorul regional al Organizației Mondial a Sănătății pentru Europa, Zsuzsanna Jakab află zilele acestea la Chișinău s-a arătat impresionată de programul puternic anti-tutun, implimentat în Republica Moldova.

„Vreau să înurajez țara să mențină această poziție și noi susținem acest program puternic, pentru ca dacă nu-l vom susține va avea un impact mare asupra PIB-ului și a economiei”, a menționat Zsuzsanna Jakab în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău.

Cu referire la legea anti-fumat, aceasta a mai menționat „că asemenea legi sunt contestate în toate țările, dar trebuie să fim rezistenți și OMS este gata să arate că localurile nu au de pierdut în urma legii și să suțină guvernarea menținerea aceste în continuare”.

Preverile legii anti-tutun aui intrat în vigoare la 31 mai 2016. Conform acestora persoanele care vor fuma în locurile publice deschise și închise vor fi sancționate cu o amendă de la 1000 până la 3000 de lei.

În același timp, proprietarii de localuri și alte persoane juridice riscă să fie amendați cu până la 10.000 de lei dacă vor admite fumatul la ei în local.

Un studiu, cu privire la fumatul în cafenelele, barurile și restaurantele din Bălți și Chișinău, arăta anterior că în aproape 10 la sută dintre aceste localuri legea antifumat este ignorată.

Datele Centrului de Sănătate Publică arată că 27 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova continuă să fumeze, iar modificările legislative sau amenzile par să fie ineficiente în a descuraja acest viciu.

Directorul regional al OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab a mai remarcat și programul de control al tuberculozei, care este eficient în Republica Moldova, dar acțiunile implimentate pentru sporirea speranței de viață, reducerea mortalității infantile, programele de imunizare, etc.

Zsuzsanna Jakab se află în Republica Moldova în cadrul Forumul ministerial al Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est (SEEHN), care se desfășoară în perioada 3-4 aprilie la Chișinău.

Evenimentul întrunește miniștri, viceminiștri și șefi de direcție din cadrul Ministerelor Sănătății ai statelor membre SEEHN: Albania, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Israel, Moldova, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia.

Oficialii vor semna mâine o declarație prin care își vor asuma responsabilitatea să implementeze obiectivele stipulate în Agenda pentru dezvoltare durabilă 2030, aprobată de ONU.

Miniștrii Sănătății din statele membre ale SEEHN se întrunesc o dată în cinci ani. Forumul de la Chișinău va fi al patrulea de la fondarea rețelei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...