Dezbateri privind candidatul comun la prezidențiale: Cum ar putea fi ales și când va fi anunțat numele acestuia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale ar putea fi ales în urma unui sondaj, pentru a reprezenta cât mai mult posibil voinţa cetăţenilor, spun reprezentanţii mai multor partide de centru-dreapta, care au organizat astăzi o dezbatere în cadrul căreia s-a discutat despre posibilele mecanisme de identificare a candidatului unic cu cele mai mari şanse la scrutinul din toamnă acestui an.

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a spus că actualmente se discută despre un candidat comun la funcţia de preşedinte pe segmentul politic de centru-dreapta. În opinia acesteia, în cazul în care va fi identificat, numele candidatului nu ar trebui să fie făcut public, înainte ca Guvernul şi Parlamentul să anunțe regulile de joc, deoarece există pericolul ca guvernarea să încerce să reducă din şansele acestuia.

„Noi discutăm acest subiect de ceva timp. Trebuie să înțelegem cu toții că, în momentul în care anunțăm niște planuri, înainte ca să fie definitivat cadrul legal, guvernarea va folosi acest moment și va schimba regulile de joc în scopul reducerii șanselor. Acum suntem la etapa discuțiilor asupra mecanismului tehnic privind identificarea unui candidat care să aibă cele mai bune șanse la alegerile prezidențiale”, a menționat liderul PAS.

Aceasta a enunțat și căteva metode cu ajutorul cărora ar putea fi identificat candidatul unic la prezidențiale.

„Sunt câteva metode internaționale. Cea mai răspândită metodă este sondajul şi toate părţile agreează această idee. Este important să vedem şi instituţia care să-l realizeze, să fie o măsurătoare credibilă. În afară de sondaj, se poate organiza un congres comun al delegaţilor partidelor, doar că acest congres ar putea să nu aibă rezultat, pentru că fiecare delegaţie îşi va promova propriul candidat. Discutăm mai multe metode şi urmează să convenim asupra mecanismului de identificare a candidatului”, a mai spus Maia Sandu.

Sunt câteva metode internaționale. Cea mai răspândită metodă este sondajul şi toate părţile agreează această idee. Este important să vedem şi instituţia care să-l realizeze, să fie o măsurătoare credibilă”, a menționat liderul PAS.

La rândul său, vicepreședintele Partidului „DA”, Alexandru Slusari, a spus că negocierile ar trebui să se desfășoare într-un ritm mai rapid, în vederea desemnării unui candidat comun.

„Nu putem tergiversa aceste discuții până în luna august. E nevoie ca până la finele acestei luni să desemnăm candidatul. Societatea trebuie să știe cine este acest candidat”, a precizat Slusari.

În opinia preşedintei Partidului „Dreapta”, Ana Guţu, cei 25 de ani de experienţă ai Republicii Moldova arată că indiferent cine este la putere, lucrurile în ţară merg prost. Ana Guţu a spus că partidul pe care îl conduce este interesat de identificarea unui candidat unic care, pe lângă alte calităţi necesare, să deţină şi aptitudini de a promova ideea unirii Moldovei cu România.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...