Decretul președintelui Dodon, publicat în „Monitorul Oficial” și ar putea fi contestat la CC

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decretul președintelui Igor Dodon privind desfășurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes național, semnat în seara zilei de 28 martie, atunci când șeful statului a făcut bilanțul celor 100 de zile din momentul investirii în funcție, a fost publicat astăzi în „Monitorul Oficial”. Astfel, ținând cont de faptul că decretul președintelui nu avea indicată și o dată anumită, acesta se consideră intrat în vigoare începând cu ziua de astăzi. Acum două zile, Partidul Liberal a menționat că va contesta decretul președintelui la Curtea Constituțională imediat după intrarea în vigoare a acestuia.

Potrivit decretului, se supun referendumului următoarele patru întrebări:

  1. Susțineți abrogarea legii privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015 (privind acoperirea furtului miliardului)?
  2. Susțineți acordarea președintelui Republicii Moldova a drepturilor constituționale suplimentare privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate?
  3. Susțineți reducerea numărului de deputați în Parlament de la 101 la 71?
  4. Susțineți studierea în instituțiile de învățământ a disciplinei „Istoria Moldovei”?

Potrivit decretului, referendumul urmează să aibă loc pe 24 septembrie curent, iar toate procedurile trebuie finalizate până pe 24 iulie. Igor Dodon a menționat că decretul nu poate fi anulat conform Constituției nici de Parlament, nici de Guvern. „Nu încercați să opriți acest lucru. Pentru o bună parte din cetățeni, asta poate fi ultima speranță”, a conchis atunci șeful statului.

Citiți și – CEC: Un eventual referendum ar costa statul circa 75 de milioane de lei

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a calificat intenția președintelui drept „o boală pur moldovenească”. Potrivit lui, odată ce președintele Republicii Moldova va obține atribuții suplimentare, Președinția, Parlamentul și Guvernul se vor afla într-un conflict continuu.

Sociologul Doru Petruți a menționat în legătură cu acest decret că Igor Dodon va utiliza toate instrumentele care să-l mențină în atenția publicului, iar multe dintre acestea vor fi doar elemente de tactică politică, pentru a se menține sau a câștiga segmente noi de electorat.

17553463_1833204840038846_8436332001305183728_n


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...