De ce explodează smartphone-urile, hoverboard-urile şi laptop-urile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noile smartphone-uri Galaxy Note 7 ale Samsung Electronics, atât de lăudate de companie şi criticii de produse, s-au dovedit a fi puţin prea fierbinţi, fiind raportate mai multe cazuri în care telefoanele premium lansate la jumătatea lunii august au luat foc din cauza bateriilor, incidente asemănătoare având loc de-a lungul timpului şi în cazul unor hoverboarduri, ţigări electronice sau laptopuri, relatează MarketWatch.

Informaţiile privind aprinderea smartphone-urilor şi explodarea lor în timp ce se aflau la încărcat au determinat Samsung să oprească vânzările şi să recheme 2,5 milioane de aparate deja livrate.

Incidentele au apărut la capătul unui an marcat de explozii ale unor produse, între care hoverboard-uri, ţigări electronice şi laptop-uri.

În spatele tuturor acestor incidente se află mica şi puternica baterie litiu-ion, o tehnologie care s-a dezvoltat în ultimii 10 ani într-o gamă largă de produse.

Însă chiar calitatea care face tehnologia acestei baterii atât de folositoare o expune şi la riscul de a lua foc. Curentul creează căldură care, dacă bateria este produsă sau utilizată impropriu, se transformă rapid într-o problemă.

Lăsând la o parte aceste incidente, piaţa bateriilor litiu-ion este mare şi se extinde. Bateriile s-au ieftinit de-a lungul anilor şi, în căutarea unor surse de energie mai ecologice, sunt folosite în mai multe moduri, potrivit unui raport al IBIS World.

Bateriile litiu-ion includ elemente de siguranţă pentru reducerea inflamabilităţii, se arată într-un raport din 2013 efectuat de producătorii europeni de baterii.

Acestea nu funcţionează întotdeauna. La baza rechemării Galaxy Note 7 stă o problemă a bateriilor litiu ion, a confirmat Samsung pentru MarketWatch, fără să ofere detalii.

Defectele de proiectare au dus la explozia unor hoverboard-uri cu baterii. În cazul aprinderii unor ţigări electronice au fost de vina bateriile ieftine litiu ion, pe lângă erorile utilizatorilor, potrivit Wall Street Journal.

Până în 2021, piaţa bateriilor litiu ion va deveni mai aglomerată, arată estimările, încetinind creşterea industriei producătoare a acestora din SUA, de 3,7 miliarde de dolari, conform IBIS World.

Între producătorii importanţi de baterii litiu ion se află compania sud-coreeană de produse chimice LG Chem şi fabricantul de baterii industriale EnerSys, care şi-a extins în ultimii ani capacitatea, în special prin achiziţii.

Tesla Motors, a miliardarului Elon Musk, construieşte în statul american Nevada cea mai mare fabrică de baterii litiu ion din lume, în care investeşte mai multe miliarde de dolari.

Producătorii auto General Motors şi Ford Motor folosesc la rândul lor baterii litiu ion.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...