Cum a fost pierdută Crimeea: Dezvăluiri privind „recomandările” Washingtonului trimise la Kiev

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Când trupele președintelui Vladimir Putin, la începutul anului 2014, ocupau Crimeea, în guvernul interimar al Ucrainei se discuta dacă să se dea ripostă sau nu „omuleţilor verzi”, vorbitori de limba rusă, aruncaţi de Rusia în peninsulă. Dar de la Washington, administrația Obama a transmis un semnal clar: „Evitaţi orice confruntare militară cu Rusia”, au aflat jurnaliştii Bloomberg View, vorbind cu oficiali ucraineni şi americani.

„Era mai mult o sugestie, nu un ordin,” specifică aceştia, adăugând că, potrivit oficialilor, „aceleași semnale au fost trimise Kievului și de guvernele europene.”

Principalul motiv al recomandărilor pacifiste ale SUA era după cum urmează: „Casa Albă s-a temut că, dacă armata ucraineană va lupta în Crimeea, îi va da lui Putin ocazia pentru o invazie militară pe scară largă a Ucrainei, conform aceluiași scenariu a Moscovei din 2008, când Putin, ca răspuns la atacul preventiv al guvernului de la Tbilisi a invadat Georgia, ocupând o parte importantă din teritoriul său. Trupele ruse ocupă până în prezent cele două regiuni georgiene”.

Potrivit jurnaliștilor, invazia Crimeei a luat prin surprindere Washingtonul. Cu o zi înainte de începerea operațiunilor lui Putin, analiștii intelligence din SUA au raportat Congresului că concentraţia de trupe rusești la granița cu Ucraina este un bluff.

„Ucraina era într-adevăr prinsă într-o capcană”, a comentat vicepreședintele Atlantic Council, Damon Wilson: „Orice răspuns în forţă al Ucrainei împotriva acelor militari vorbitori de limbă rusă neidentificaţi, ar fi dat prilej lui Putin să afirme că acțiunile Ucrainei amenință viața ruşilor din Rusia, și atunci ar fi avut ocazia să anunțe trimiterea de trupe rusești în ajutorul fraţilor aflaţi în pericol.”

„În conversații private, Obama le spunea parlamentarilor (din SUA) că decizia sa de a nu oferi ucrainenilor arme letale a fost adoptată parțial din dorinţa de a evita confruntarea militară directă cu Rusia”, au scris autorii, citând un republican anonim, care a participat la una din aceste discuţii.

Potrivit fostului ambasador american în Rusia, Michael McFaul, „Putin a fost surprins de cât de ușor a ocupat Crimeea și, de aceea, când cineva din anturajul său a spus: „ia să vedem ce se mai întâmplă”, el a crezut că are o şansă bună. Astfel, au fost create condițiile prealabile pentru mișcarea separatistă din estul Ucrainei”, a declarat McFaul.

„Presupunerea că prin evitarea conflictului cu Moscova, putea fi evitată agresiunea lui Putin, (…) a fost o eroare de calcul”, cred autorii. După aproape doi ani de la ocuparea Crimeei, toata lumea a uitat deja despre subiect, iar în estul Ucrainei s-au creat pseudo-state susținute de Rusia care controlează zone mari din Ucraina. Totodată, armistițiul fragil între cele două părți ale conflictului amenință să se prăbușească.

La începutul anului 2014, mulți ucraineni au fost de acord că un răspuns militar la invazia rusească din Crimeea era prea riscant, dar acum balanța s-a inversat. Armata ucraineană luptă peste tot cu militarii ruși, iar Putin amenință din nou cu invazia, așteptându-se ca Occidentul să se sperie și să cedeze Ucraina. În cazul în care ajutorul nu va veni, Putin poate decide că, în cazul unei intervenții militare mai adânci, nu va avea cine să răspundă”, conchide publicația.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...