Cum au pus umărul americanii la naşterea monstruosului Stat Islamic şi de ce nu îl vor putea învinge

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Războiul împotriva terorismului, lansat în urmă cu 14 ani de președintele american de atunci, George Bush, nu s-a sfârșit și continuă să producă întorsături tot mai grotești de situație.

Citeşte şi: Criza face minuni: Biserica Ortodoxă din Rusia sprijină sistemul financiar islamic

Cel mai bun exemplu este procesul unui suedez, Bherlin Gildo, acuzat de terorism în Siria, care a fost încheiat în această săptămână, la Londra, după ce a devenit evident că serviciile britanice de informații au înarmat tocmai gruparea rebelă din care acesta era acuzat că face parte, scrie The Guardian.

Procuratura a abandonat cazul, cel mai probabil pentru a evita să pună într-o situație jenantă serviciile de informații, în condițiile în care apărarea a susținut că o continuare a procesului înseamnă un „afront adus justiției”, întrucât există dovezi că statul britanic oferă „susținere extensivă” opoziției siriene.

Asta înseamnă că britanicii nu au livrat numai „asistentă non-letală”, așa cum susține oficial Guvernul de la Londra, ci și pregătire, susținere logistică și „arme, la o scară masivă”. MI6 ar fi cooperat cu CIA pentru a transfera arme din arsenalele libiene rebelilor sirieni în 2012, după căderea regimului lui Moammar Gaddafi.

Citeşte şi: Un număr din ce în ce mai mare de hackeri oferă susţinere reţelei teroriste Stat Islamic

Acesta este doar unul dintr-un șir de procese în care se încearcă trimiterea în închisoare a unei persoane acuzate de ceea ce fac miniștri și oficialii din securitate, arată sursa citată.

Terorismul a devenit o problemă de perspectivă. În Orientul Mijlociu, teroriștii de azi sunt luptătorii împotriva tiraniei de mâine și aliații sunt deseori dușmani.

În ultimul an, forțele britanice, americane și aliații lor occidentali s-au întors în Irak, cu sarcina de a distruge gruparea teroristă Statul Islamic, după ce aceasta a cucerit teritorii importante în Irak și Siria și și-a proclamat un califat.

Campania nu merge bine și Statul Islamic continuă să avanseze – luna trecută a ocupat Ramadi, în Irak, și Palmira, în Siria. În Siria avansează și ramura oficială a al Qaida, Frontul Nusra.

Citeşte şi: (VIDEO) Militanţi ai grupării Stat Islamic, filmaţi în timp ce torturau un băiat sirian în vârstă de 14 ani

Unii irakieni se plâng că SUA nu au întreprins nimic cât timp a avansat Statul Islamic, în vreme ce americanii susțin că încearcă să evite victimele civile, în timp ce obțin totuși succese importante.

În privat, însă, oficialii americani spun că nu vor să pară că bombardează bastioanele sunnite, într-un război interconfesional, și să riște să supere aliații sunniți din Golf.

S-a ajuns aici pentru că americanii și aliații lor au susținut cu bani și arme rebelii sirieni, cu toate că știau că aceștia sunt conduși de grupări extremiste, care intenționează să înființeze un fel de stat în Siria.

Un recent declasificat document al serviciilor americane de informații, scris în 2012, prezice și chiar salută perspectiva unui „principat salafist” în estul Siriei și un Stat Islamic controlat de al Qaida în Siria și Irak.

Citeşte şi: (VIDEO) Un comandant militar din Tadjikistan antrenat de SUA şi Rusia s-a alăturat reţelei Stat Islamic

Documentul Defense Intelligence Agency arată că al Qaida în Irak, ce a devenit Statul Islamic, și aliații salafisti sunt „principala forță care conduce insurgența din Siria” și arată că „țările occidentale, țările din Golf și Turcia” susțin eforturile opoziției de a prelua controlul în estul Siriei.

Raportul ridică posibilitatea „stabilirii unui principat salafist declarat sau nedeclarat”, însă „acesta este exact ceea ce doresc puterile care susțin opoziția, pentru a izola regimul sirian”. Și exact asta s-a întâmplat doi ani mai târziu.

Documentul relevă nu numai că SUA și aliații lor susțineau și înarmau opoziția despre care știau că e dominată de grupări extremiste, ci se și pregăteau pentru crearea unui fel de „stat islamic”, ca zonă-tampon sunnită pentru a slăbi Siria.

Calculul americanilor s-a schimbat când Statul Islamic a început să decapiteze occidentalii și să posteze pe Internet atrocitățile, continuă sursa citată. Țările din Golf sprijină acum alte grupări implicate în războiul civil din Siria, cum ar fi Frontul Nusra.

Citeşte şi: Cum sunt recrutate femeile din Occident de către Statul Islamic

Însă acest obicei occidental de a folosi grupările jihadiste, care ulterior se întorc împotriva lor, se regăsește în istorie cel puțin începând din anii ’80, în războiul împotriva URSS din Afganistan, când al Qaida s-a născut sub aripa CIA.

În realitate, politica occidentală și a SUA este cea clasică: dezbină și cucerește. Forțele americane bombardează unii rebeli și îi sprijină pe alții în Siria, fac operațiuni militare împreună cu Iranul împotriva Statului Islamic în Irak, dar susțin campania saudita împotriva grupării susținute de Iran în Yemen.

Statul Islamic nu va fi înfrânt de aceleași puteri care au sprijinit apariția sa în Irak și Siria, conchide sursa citată, ci de oamenii din regiune, singurii capabili să pună capăt acestei monstruozități.

Citeşte şi: Adepţi ai Statului Islamic, reținuți în Republica Moldova


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...