CSM a numit un judecător chiar dacă acesta a fost refuzat anterior de Timofti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a probat candidatura Luciei Bagrin la funcția de judecător în Judecătoria Centru, chiar dacă anterior președintele Nicolae Timofti respinsese această candidatură.

Potrivit Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), la 26 ianuarie 2016, CSM a adoptat o hotărâre prin care a propus președintelui numirea în funcția de judecător, la Judecătoria Centru din Chișinău, a Luciei Bagrin.

„Cu o motivare sumară, CSM a aprobat candidatura propusă, numind-o pe dna Bagrin în funcția de judecător, la una dintre cele mai râvnite instanțe din Republica Moldova, pe un termen de 5 ani. De menționat este faptul că în octombrie 2014, Președintele Republicii Moldova, a refuzat numirea în funcția de judecător a dnei Bagrin invocând argumente precum: existența unor indicii și suspiciuni rezonabile legate de integritatea și reputația candidatului, în special existența unor informații care se referă la averi nedeclarate, conflicte de interese, relații cu persoane controversate etc. Cu toate acestea CSM a aprobat candidatura dnei Bagrin, fără a face vreo referință la refuzul Președintelui din octombrie 2014 și nici nu a combătut în vreun fel argumentele invocate de șeful statului în respectivul refuz. În același timp, din Hotărârea CSM rezultă că dna Bagrin a fost propusă cu votul majorității deși legea prevede expres că propunerea repetată se face cu votul a 2/3 din membrii CSM”, se arată într-un comunicat al CRJ.

În acest context, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a expediat președintelui Republicii Moldova un apel în care solicită verificarea candidaturii Luciei Bagrin dar și verificarea procedurii de adoptare a hotărârii CSM, exprimându-și în acest fel și îngrijorarea cu privire la lipsa transparenței în activitatea CSM și lipsa sistemică a motivării hotărârilor ce țin de cariera judecătorilor.

Candidatura Luciei Bagrin a fost respinsă la 30 octombrie 2014 de către președintele Nicolae Timofti.

„Necesitatea respectării cadrului juridic existent privind cerințele înalte înaintate candidaților la funcția de judecător, precum și spiritul reformelor în sectorul justiției, care se desfășoară în prezent în Republica Moldova, având ca scop și recăpătarea încrederii societății în procesul de înfăptuire a justiției, nu permit organelor abilitate cu atribuții de suplinire a funcțiilor vacante de magistrat să promoveze persoane referitor la care nu există dovezi că ar avea o reputație ireproșabilă”, se arăta în motivarea lui Timofti expediată membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...