Criza petrolului face ravagii în Golful Persic: Ţara care are deficit pentru prima dată în ultimii 16 ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Criza petrolului face în continuare ravagii în ţările din Golful Persic. După Arabia Saudită, care s-a văzut nevoită în ultimul an să apeleze la rezervele valutare pentru a depăşi şocul prăbuşirii preţului petrolului, Kuweitul a raportat un deficit bugetar de 15,3 miliarde de dolari.

Este pentru prima dată în ultimii 16 ani când economia micului stat arab exportator de petrol înregistrează deficit bugetar, iar ministrul de Finanţe Anas al-Saleh recunoaşte că măsurile de austeritate adoptate s-au dovedit insuficiente, relatează Daily Sabah.

Veniturile bugetare au scăzut în cursul anului fiscal 2015 cu 45%, până la 45,2 miliarde dolari, o influenţă extrem de mare având-o scăderea cu 46,3 procente a veniturilor din exportul de petrol faţă de anul 2014.

De altfel, veniturile generate de vânzarea de petrol contează în proporţie de 89% în economia ţării, în scădere totuşi faţă de 2014, când aveau un impact de 95 de procente.

În acelaşi timp, tăierile bugetare la care a recurs guvernul kuweitian au fost de doar 14,8%, buget fiind dimensionat la 60,5 miliarde dolari.

Oficialii statului din Peninsula Arabă au decis să acceseze împrumuturi de 10 miliarde de dolari de pe pieţele financiare internaţionale, o altă sumă estimată la 6,6 miliarde dolari urmând să fie contractată prin împrumuturi interne.

Estimarea privind deficitul pe anul fiscal în curs se ridică la 28,6 miliarde de dolari, iar măsurile adoptate pentru a limita dimensiunile găurii din buget constau în creşterea cu 83% a preţului petrolului de pe piaţa internă, o măsură fără precedent în ultimii 20 de ani, ca şi o creştere a preţului la electricitate şi apa curentă pentru cetăţenii străini stabiliţi aici.

Săptămâna trecută, agenţia Moody’s a apreciat că reformele iniţiate de guvern vor creşte ratingul de ţară al Kuweitului având un rol important în consolidarea resurselor bugetare.

În 2015, rezervele fondului suveran de investiţii străine KIA al Kuweitului totalizau 592 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, începând cu 2014, Kuweitul a devenit şi cel mai mare investitor străin în piaţa monetară chineză, o expunere care vine cu riscuri tot mai mari ţinând cont de turbulenţele înregistrate în ultimul an pe piaţa financiară din China.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...