Consiliul Europei: Corupția reprezintă una dintre problemele majore ale Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Corupția reprezintă una dintre problemele majore cu care se confruntă Republica Moldova. Punerea în aplicare a cadrului legislativ și a politicilor pentru combaterea corupției rămâne o problemă majoră, iar instituțiile responsabile de combaterea corupției au capacități slabe și sunt lipsite de independență, arată raportul GRECO asupra prevenirii corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor din Republica Moldova dat publicității astăzi.

Potrivit raportului, sistemul judiciar este afectat de o percepție publică negativă, astfel experții recomandă autorităților să inițieze acțiuni care ar restabili încrederea publică.

„În primul rând, Consiliul Superior al Magistraturii se confruntă cu critici în ceea ce privește componența și funcționarea instituției. Acest lucru trebuie să fie revizuit, iar deciziile Consiliului trebuie să ofere garanții suficient de obiective și transparente, în special în ceea ce privește recrutarea, promovarea și răspunderea disciplinară a judecătorilor. Etica și regulile de integritate trebuie puse pe primul plan, iar cadourile primite trebuie reglementate în mod corespunzător. Mai mult, cadru operațional pentru răspunderea disciplinară a judecătorilor trebuie să fie revizuit”, se arată în raportul GRECO.

Conform raportului, sectorul economic și politic al Republicii Moldova continuă să fie afectat de corupția din sistem, justiția fiind printre sectoarele cele mai vulnerabile în fața acestui flagel.

De asemenea, experții atenționează autoritățile și asupra investigației privind furtul din sistemul financiar-bancar și recomandă acestora să fie transparente în actele decizionale.

Totodată, experții vorbesc și de noua lege a Procuraturii, votată de curând în Parlament, și atenționază asupra modului în care urmează să fie pusă în aplicare.

„Noua lege conține măsuri binevenite, dar este important modul în care va fi pusă în aplicare. În cele din urmă, reforma prevede schimbări pozitive în ceea ce privește procedura de numire a Procurorului General. Unele dintre aceste schimbări fac obiectul unei reforme constituționale care pare foarte puțin probabil în contextul politic actual”, se mai arată în raportul GRECO.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...