Cinci ţări zdrobite de prăbuşirea preţului petrolului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ieftinirea petrolului loveşte puternic în ţările a căror economie depinde de exporturile de „aur negru”. Excedentele bugetare uriaşe se transformă în deficite, iar programele sociale generoase sunt înlocuite cu măsuri de austeritate.

Preţul petrolului s-a prăbuşit la 37 de dolari pe baril, comparativ cu 100 de dolari pe baril la mijlocul anului 2014, pe fondul deciziei Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a nu diminua producţia şi al reducerii cererii din partea Chinei şi a altor ţări, notează CNN.

Sunt afectate în special următoarele cinci ţări.

Venezuela
Venezuela deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume. Ani de zile, banii obţinuţi din producţia de petrol au fost folosiţi pentru plata pensiilor, a serviciilor de asistenţă medicală, a beneficiilor sociale şi chiar în scopul subvenţionării locuinţelor şi magazinelor alimentare.

Însă în prezent economia ţării se află în pragul colapsului. Rata inflaţiei a urcat într-un ritm galopant, guvernul este incapabil să îşi onoreze obligaţiile şi există un deficit de alimente şi bunuri de bază.

Criza economică a dus la tensiuni politice. La începutul lunii decembrie, partidul de opoziţie de dreapta a obţinut majoritatea parlamentara pentru prima dată în ultimii 17 ani.

Arabia Saudită
Petrolul reprezenta 75% din veniturile Arabiei Saudite şi, în contextul actual, ţara se confruntă cu mari dificultăţi financiare. Deficitul bugetar a fost de aproape 100 de miliarde de dolari în 2015, iar guvernul a anunţat măsuri dure de austeritate pentru acest an.

Arabia Saudită este una dintre ţările cu cele mai mici costuri ale producţiei de petrol.

Nigeria
Şi cel mai mare producător de petrol din Africa are probleme. Petrolul reprezintă aproximativ 75% din veniturile guvernului nigerian şi aproape 90% din exporturile ţării.

Presa locală a relatat că în unele regiuni angajaţii din sectorul public nu şi-au mai primit salariile de câteva luni.

În plus, ţara se confruntă cu întreruperi de energie electrică şi cu un deficit de combustibil.

Rusia
Aproape jumătate din veniturile guvernului rus provin din exporturile de petrol şi de gaze. Prăbuşirea preţului ţiţeiului a venit într-un moment în care Rusia era deja afectată de sancţiunile economice ale Occidentului, impuse ca urmare a implicării sale în criza din Ucraina.

Bugetul Rusiei se bazează pe un preţ al petrolului de 50 de dolari pe baril, în timp ce preţul actual este de aproximativ 37 de dolari. Fondul Monetar International (FMI) a anticipat o scădere a produsului intern brut al Rusiei de 3,8% pentru 2015 şi de 0,6% pentru anul acesta.

Irak
Ieftinirea petrolului afectează situaţia financiară a Irakului, care are nevoie de resurse pentru a-şi finanţa lupta împotriva Statului Islamic.

Irakul a produs cantităţi record de petrol anul acesta, dar creşterea producţiei nu a compensat prăbuşirea preţului. Ţara are rezerve uriaşe de ţiţei, însă are nevoie de mai multe investiţii în infrastructură pentru a le accesa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...