China vrea să cumpere o bucată din Australia, de mărimea Irlandei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un consorţiu de firme condus de o companie din China ar putea ajunge în posesia unei bucăţi de teren din Australia de dimensiunile unei ţări europene.

Afacerea prin care Dakang Australia (80%) şi Australia Rural Capital (20%) au convenit să cumpere cea mai mare fermă din ţară, S.Kidman & Co, atinge o valoare de 289 milioane de dolari americani, informează Quartz.

De interes naţional

Ferma, care se întinde pe 11 milioane de hectare, a fost scoasă la vânzare încă de anul trecut, declanşând un război al ofertelor între doi potenţiali clienţi din China.

Guvernul australian a blocat însă afacerea, afirmând prin vocea trezorierului Scott Morrison că vânzarea de teren către entităţi din afara ţării „contravine interesului naţional”.

De altfel, actuala negociere trebuie şi ea să fie aprobată de autorităţile din Australia şi China înainte de a deveni oficială.

Motive ascunse

Principala problemă care a îngrijorat din start oficialităţile australiene se leagă de includerea în lotul înstrăinat a unei parcele din imediata vecinătate a unui poligon militar.

Vânzarea acestei porţiuni de teren către o companie străină ridică riscuri de securitate, după cum consideră autorităţile de la Canberra.

Mai nou, parcela a fost dezmembrată din lotul scos la vânzare de S.Kidman &Co, reprezentanţii fermei anunţând că o vor vinde fie acţionarilor actuali, fie unei companii locale.

Restul terenului, o zonă întinsă între Australia de Sud, Australia de Vest, Teritoriile de Nord şi Queensland ar trebui să se dovedească suficientă pentru consorţiul condus de chinezi, dacă Dakang Australia vizează strict o afacere în domeniul zootehnic.

Dependenţi de carnea de vită

Dakang Australia a fost înfiinţată de Hunan Dakang Pasture Farming unul dintre cei mai mari crescători de porcine din China, dar care şi-a extins afacerile şi în sectorul producţie de lactate odată cu deschiderea unei subsidiare în Noua Zeelandă.

Ferma din Australia ar putea să îi tenteze pe chinezi prin prisma dimensiunilor sale: 10 adăposturi de vite aşezate de-a lungul şi de-a latul întregii suprafeţe şi 185 de mii de capete de bovine.

Consumul de carne din China a crescut cu 400% faţă de perioada anului 1971, forţând companiile din sectorul alimentar şi pe cele din zootehnie să recurgă la importuri masive, fie de carne, fie de furaje.

Trezoreria australiană nu va fi nevoită să ia o decizie în privinţa acestei tranzacţii până la jumătatea acestui an, după alegerile generale.

Oricum, anunţul privind încheierea negocierilor a fost făcut la doar câteva zile după vizita premierului Australian Malcom Turnbull în China, alături de o delegaţie de 1.000 de reprezentanţi ai mediului de afaceri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...