CETA – acordul s-a semnat, obstacolele au rămas

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Canada şi Uniunea Europeană au reuşit să parafeze acordul care stabileşte legăturile comerciale dintre cele două pieţe, dar acest lucru nu înseamnă că toate obstacolele au fost depăşite.

Pentru a fi pus în practică, acordul CETA are nevoie de votul majorităţilor din cele aproape 40 de parlamente naţionale şi regionale din statele membre UE, până atunci implementarea provizorie a acestui act permiţând doar eliminarea taxelor vamale începând cu 2017, anunţă Reuters.

„TTIP nu este mort!”

Documentul oficial a fost semnat de premierul canadian Justin Trudeau în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk şi a premierului slovac, Robert Fico.

„Stabilim standardele care vor determina evoluţia globalizării în următorii ani. Niciunul din celelalte tratate nu va evolua sub nivelul înţelegerii semnat astăzi cu Canada”, a punctat Junker.

De altfel, susţinătorii CETA apreciază că economia europeană va înregistra o creştere de aproximativ 12 miliarde euro (13 miliarde USD), în vreme ce câştigurile canadienilor ar trebui să fie de aproximativ 12 miliarde dolari canadieni (9 miliarde USD) în urma creşterii volumului de schimburi comerciale cu aproximativ 20%.

Acordul CETA este văzut şi ca un punct de plecare în reluarea discuţiilor pentru încheierea celuilalt mare tratat comercial, TTIP, care ar trebui să stabilească normele de derulare a investiţiilor şi comerţului dintre SUA şi UE.

O poziţie pro-TTIP a avut şi comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, care a explicat că proiectul acordului cu SUA nu este mort, în ciuda opoziţiei unor oficiali din Franţa şi Germania, ci că doar aşteaptă instalarea unei noi administraţii la Casa Albă.

Beneficii imediate

Pentru moment, liderii europeni trebuie să se mulţumească doar cu o relaţie asigurată chiar şi la nivel provizoriu cu Canada, ceea ce este totuşi un câştig pentru ambele părţi.

Canadienii reuşesc astfel să îşi reducă dependenţa de o piaţă de export tot mai pretenţioasă, cea din Statele Unite, în vreme ce Europa are în sfârşit un prim acord comercial semnat cu un stat din grupul G7.

Semnarea acordului CETA a fost întârziat de opoziţia manifestata de guvernul regional din Valonia-Belgia, iar piedici de acest tip pot apărea pe viitor în discutarea clauzelor tratatului europeano-canadian în fiecare legislative naţional sau regional de pe continent.

Până atunci însă, premierul Trudeau se arată convins că ambele părţi vor reuşi să culeagă beneficii imediate, în ciuda implementării provizorii a acordului.

Şeful guvernului din Canada crede că 98% din punctele cheie vor începe să fie puse în aplicare încă din perioada de provizorat.

„Suntem încrezători că demonstrând că acest acord este benefic pentru clasa mijlocie, ne asigurăm că oricine va înţelege că este un lucru bun pentru economiile noastre şi pentru lumea întreagă”, a explicat Trudeau.

În primă fază, 99% din taxele vamale aplicate în prezent pentru mărfurile produse pe cele două pieţe vor dispărea. Producătorii auto şi de textile din UE vor avea cu siguranţă motive de a privi cu ochi buni înţelegerea încheiata între cele două părţi, in contextul în care Canada aplică taxe vamale de 18% la aceste produse de import.

În acelaşi timp, companiile europene vor putea să înscrie oferte în licitaţiile publice organizate de autorităţile provinciilor şi municipalităţilor canadiene, prima concesie de acest fel făcută de Ottawa în relaţiile cu partenerii externi.

La nivel agroalimentar, producătorii de carne de porc, vită şi grâu din Canada vor avea o cotă mai mare de export pe piaţa europeană, în vreme ce brânzeturile produse în Europa ar putea acapara o parte mai mare din piaţa de peste ocean.

Tratatul comercial încheiat între UE şi Canada nu este văzut cu ochi buni de către contestatari, aceştia acuzând o protecţie sporită acordată investiţiilor străine din Europa, în ciuda asigurărilor date de oficiali privind asigurarea transparentei în cadrul relaţiilor comerciale stabilite între cele două părţi ale Atlanticului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...