Ce urmează dacă Guvernul Sturza nu va obţine votul de încredere al Parlamentului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În cazul în care Guvernul propus de Ion Sturza nu va obţine votul de încredere al Parlamentului, va urma o nouă tentativă de identificare a candidaturii pentru funcţia de premier.

Potrivit legislației, în cazul în care Guvernul nu obţine votul de încredere al Parlamentului, președintele urmează să demareze noi consultări cu fracțiunile parlamentare și să identifice un nou candidat pentru funcția de premier sau să-l înainteze pe același.

Termenul de 15 zile pentru prezentarea programului de activitate al Guvernului rămâne valabil, la fel ca în primul caz.

Parlamentul poate fi dizolvat, dacă în decursul a trei luni de la demiterea Guvernului Streleț, 29 octombrie 2015, nu va fi institutit un Guvern, asta deși au rămas mai puțin de 6 luni până la expirarea mandatului președintelui țării, susține Curtea Constituțională, într-o decizie luată la sfârțitul lunii noiembrie 2015.

Astfel, după expirarea termenului de trei luni, dizolvarea Parlamentului este iminentă, iar Legislativul nu mai are dreptul la alte tentative de formare a Guvernului.

Totuși, președintele nu va putea propune un nou candidat la funcția de prem-ministru dacă acesta nu va fi susținut de o majoritate parlamentară, după ce la 29 decembrie 2015 Curtea Constituțională a hotărât că președintele țării este „obligat să desemneze la funcția de premier un candidat agreat de către fracțiuni, în momentul în care în Parlament s-a format o majoritate absolută”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...