Candu despre investigația Kroll: Se vor recupera 30-35% din activele din exterior

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Compania Kroll, care a desfășurat prima fază a investigației privind fraudele de la Banca de Eonomii, Unibank și Banca Socială, efectuează și a doua fază și a prezentat un raport de progres, în care estimează că se vor putea recupera 30-35% din banii dispăruși, a anunțat președintele Parlamentului Andrian Candu.

Potrivit lui Candu, experții companiei Kroll au fost de curând la Chișinău și au prezentat o notă informativă, în care se estimează că pe exterior se vor putea recupera 30-35% din banii furați de la cele trei bănci devalizate.

„Zilele trecute, experții Kroll au fost la Chișinău și au prezentat o notă de progres, nu este vorba de raport Kroll 2. Atunci când va fi gata, raportul va fi prezentat Băncii Naționale și instituțiilor de drept din Republica Moldova” a spus președintele Parlamentului în cadrul emisiunii de la postul de televiziune N4.

Candu spune că raportul doi reprezintă o investigație, în comparație cu prima fază, care a fost de documentare, și va prezenta date concrede despre ceea ce s-a întâmplat la cele trei bănci.

„Sunt sigur că raportul Kroll 2 va fi și o să conțină rezultatul unei investigații, făcute profesional și independent. Al doilea raport presupune investigația problemei, localizarea activelor fraudate, înghețarea lor și recuperarea pentru Republica Moldova. Sunt faze foarte importante și din estimările cu care vine Kroll se va recupera 30-35% din banii pierduți în exterior, dar există o mare parte care poate fi recuperată și din interior”, a mai spus Candu.

Deși ancheta este în derulare, atât la Kroll cât și la instituțiile abilitate de la Chișinău, spicherul trage atenția că, în prezent, în instanțele judecătorești există multe fraude, iar cei care au luat credite de la cele trei bănci devalizate încearcă să-și găsească dreptate în instanță.

Amintim că în raportul Kroll, investigatorii arată clar cu degetul în direcția primarului nou ales al Orheiului, Ilan Șor, ca principal vinovat pentru crearea problemelor din sistemul bancar.

„Ceea ce este neclar în prezent este dacă el (Ilan Șor n.r.) a acționat de unul singur sau a fost vorba de acțiuni concertate, cu participarea altor părți”, se arată în una dintre concluziile raportului Kroll.

Totodată, autorii raportului îndeamnă la demararea unei investigații în urma căreia să fie identificați adevărații beneficiari ai acestor tranzacții și punerea în aplicare a unei strategii de recuperare a fondurilor risipite în mod fraudulos.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...